Közélet

Nem várt fordulat a zalai perben

A vádlott ellen megszűnt, a tanú ellen viszont eljárás indult egy zalai perben.

Az ügyészség ejtette a vádat egy költségvetési csalással vádolt nő ellen, a Zalaegerszegi Járásbíróságon folyó perben tanúként szereplő ismerőse ellen viszont eljárás indult, miután kiderült, hogy ő értékesített több millió forint értékű árut internetes portálokon a nő adataival.A Zalaegerszegi Törvényszék szombati közleménye szerint eredetileg azzal vádolták a nőt az ellene tavaly tavasz óta zajló perben, hogy két internetes aukciós portálon 2009-ben és 2010-ben több mint 2300 terméket adott el összesen közel 15 millió forint értékben, de nem fizette meg teljesen az ebből származó mintegy nyolcmillió forint adót – írja az MTI.

A nő a bírósági vallomásában elmondta, hogy az aukciós portálokon két felhasználói neve is volt, s ezek közül az egyiket jóhiszeműen átadta barátnője férjének. A férfi korábbi regisztrációs kódját ugyanis – trágár megnyilvánulásai miatt – zárolta a portál.

Attól kezdve a nő kódját kizárólag a barátnő férje használta az internetes netes kereskedéshez, a vádlott csupán egy ideig átutalta a férfi helyett az értékesítési jutalékokat a portál üzemeltetőjének. Ezeket az összegeket mindig meg is kapta a barátnőjétől vagy a kódot használó férjétől.

A költségvetési csalással vádolt asszony arról is beszámolt, hogy könyvelő segítségével adóbevallást is készített, de abban a vádban szereplő összegnél kevesebb bevételt vallott be. A bíró kérdésére, hogy ezt eddig miért nem mondta el, a nő azt mondta: nem gondolta, hogy ebből “ekkora dolog lesz”.

A járásbíróság tanúként hallgatta meg a perben a vádlott barátnőjének férjét, aki elismerte, hogy ő folytatta az értékesítést a nő kódját felhasználva. A bíró figyelmeztette, hogy ezzel saját magát bűncselekmény elkövetésével vádolja meg, ezért nem köteles vallomást tenni, de a következményeket vállalva a férfi folytatta a vallomástételt.
Azt hangsúlyozta, hogy ő és a vádlott a közös könyvelőjükkel készíttettek adóbevallást, de szerinte a könyvelő rosszul végezte a munkáját, ezért is kellett mindkettőjüknek önrevíziót végezni.

A bíróság szakértői vizsgálatokat rendelt el, amelyek alapján bizonyítottá vált, hogy ki, mikor, milyen felhasználónévvel és honnan jelentkezett be a portálra. Ezek alapján az ügyész ejtette a költségvetési csalás bűntettének vádját a nővel szemben, aki összesen 145 ezer forint bevételt ért el, ennek adóját pedig meg is fizette.

A vádlottal szemben a büntetőeljárást pénteken jogerősen is megszüntették, a tanú ellen azonban büntetőeljárás indult, amelyben már gyanúsítottként hallgatták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik