Közélet

“Megdöglesz” – autóst akartak lincselni, elítélték őket

A hallássérült kisfiú egy fék nélküli biciklin ült. Ő nem hallhatta a közeledő kocsit, a sofőr pedig a bokrok miatt nem láthatta a gyereket.

Társtettesként elkövetett garázdaság, testi sértés bűntette és testi sértés kísérlete – ezekben találták bűnösnek azt a három embert, akik meg akartak lincselni egy autóst 2013 nyarán, Pocsajban. Az egyik támadót – többszörös visszaesőként – három év fegyházzal sújtották, egyik társa egy év nyolc hónapot, míg a harmadik egy év két hónapot kapott. Utóbbiak nem kerülnek rács mögé, büntetésüket négy, illetve három évre felfüggesztették. 

A Debreceni Törvényszék közlése szerint Pocsajon, egy óvodai ballagás miatt gyűltek össze többen 2013 júniusában. Miközben a család ünnepelt, a harmadrendű vádlott 6 éves, hallássérült unokája odakint kerékpározott egy lejtős úton, egy olyan biciklin, amelyen nem volt fék.

A kisfiú nem vette észre és nem is hallhatta a közeledő autóst, de az út széli bokrok miatt a sofőr sem láthatta őt. Bár félrekapta a kormányt és fékezett, a balesetet nem tudta elkerülni, a gyerek nekicsapódott a kocsinak és eszméletét vesztette. A vádlottak – további zaklatott rokonok kíséretében – azonnal odasiettek és ordítozni kezdtek.

A családtagok körbevették az autóst, elsőként a másodrendű vádlott ütött, majd beszállt az elsőrendű vádlott is. Ezután valaki a jelenlévők közül kirúgta a férfi lábát, aki a földre került, de még fel tudott állni. Ekkor fordulat következett: a másodrendű vádlott az autós védelmére kelt, igyekezett távol tartani tőle társait. A hangulat továbbra is felfokozott volt: „agyonverünk”, „megdöglesz” – ezt kiabálták többen.

A helyzet veszélyességét mások is felmérték, miközben ugyanis a harmadrendű vádlott, a kisfiú nagyapja a többieket biztatta és ő maga is próbált a sofőr közelébe férkőzni, de valaki mindig visszatartotta. Dühében a férfi autóját kezdte el ütni-rúgni. Időközben kiérkeztek a rendőrök, a nagyapa és még néhányan ennek ellenére továbbra is bántalmazni akarták az autóst. A férfit rendőrautóval vitték távolabb az egyenruhások.

A bírósági eljárás alatt az elsőrendű vádlott végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, két társa és több titkos tanú vallomása azonban egyértelműen bizonyította a bűncselekményt. A bíró indoklásában kiemelte: az eset komoly riadalmat és megbotránkozást keltett, és ha nincsenek a tömegben olyanok, akik visszatartják az indulatos rokonokat, nagyobb baj is történhetett volna.

Az ítélet két vádlott esetében jogerős, az ügyészség mellett a másod- és a harmadrendű vádlott is tudomásul vette a döntést, az elsőrendű és védője azonban felmentésért fellebbezett.

Tavaly októberben is dühös családtagok támadtak egy autósra, miután az elütött egy gyereket. Akkor öt embert vettek őrizetbe.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.