Közélet

“Megdöglesz” – autóst akartak lincselni, elítélték őket

A hallássérült kisfiú egy fék nélküli biciklin ült. Ő nem hallhatta a közeledő kocsit, a sofőr pedig a bokrok miatt nem láthatta a gyereket.

Társtettesként elkövetett garázdaság, testi sértés bűntette és testi sértés kísérlete – ezekben találták bűnösnek azt a három embert, akik meg akartak lincselni egy autóst 2013 nyarán, Pocsajban. Az egyik támadót – többszörös visszaesőként – három év fegyházzal sújtották, egyik társa egy év nyolc hónapot, míg a harmadik egy év két hónapot kapott. Utóbbiak nem kerülnek rács mögé, büntetésüket négy, illetve három évre felfüggesztették. 

A Debreceni Törvényszék közlése szerint Pocsajon, egy óvodai ballagás miatt gyűltek össze többen 2013 júniusában. Miközben a család ünnepelt, a harmadrendű vádlott 6 éves, hallássérült unokája odakint kerékpározott egy lejtős úton, egy olyan biciklin, amelyen nem volt fék.

A kisfiú nem vette észre és nem is hallhatta a közeledő autóst, de az út széli bokrok miatt a sofőr sem láthatta őt. Bár félrekapta a kormányt és fékezett, a balesetet nem tudta elkerülni, a gyerek nekicsapódott a kocsinak és eszméletét vesztette. A vádlottak – további zaklatott rokonok kíséretében – azonnal odasiettek és ordítozni kezdtek.

A családtagok körbevették az autóst, elsőként a másodrendű vádlott ütött, majd beszállt az elsőrendű vádlott is. Ezután valaki a jelenlévők közül kirúgta a férfi lábát, aki a földre került, de még fel tudott állni. Ekkor fordulat következett: a másodrendű vádlott az autós védelmére kelt, igyekezett távol tartani tőle társait. A hangulat továbbra is felfokozott volt: „agyonverünk”, „megdöglesz” – ezt kiabálták többen.

A helyzet veszélyességét mások is felmérték, miközben ugyanis a harmadrendű vádlott, a kisfiú nagyapja a többieket biztatta és ő maga is próbált a sofőr közelébe férkőzni, de valaki mindig visszatartotta. Dühében a férfi autóját kezdte el ütni-rúgni. Időközben kiérkeztek a rendőrök, a nagyapa és még néhányan ennek ellenére továbbra is bántalmazni akarták az autóst. A férfit rendőrautóval vitték távolabb az egyenruhások.

A bírósági eljárás alatt az elsőrendű vádlott végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, két társa és több titkos tanú vallomása azonban egyértelműen bizonyította a bűncselekményt. A bíró indoklásában kiemelte: az eset komoly riadalmat és megbotránkozást keltett, és ha nincsenek a tömegben olyanok, akik visszatartják az indulatos rokonokat, nagyobb baj is történhetett volna.

Az ítélet két vádlott esetében jogerős, az ügyészség mellett a másod- és a harmadrendű vádlott is tudomásul vette a döntést, az elsőrendű és védője azonban felmentésért fellebbezett.

Tavaly októberben is dühös családtagok támadtak egy autósra, miután az elütött egy gyereket. Akkor öt embert vettek őrizetbe.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik