Közélet

Másik erdőbe cipelte favágója holttestét a vállalkozó

favágó-baleset (munkavédelmi sisak)
favágó-baleset (munkavédelmi sisak)

A férfi nem akart elesni a megrendelésektől. Hamis helyszínt rendezett be alkalmazottaival Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Erdőgyérítésre kapott megbízást az árvízvédelmi hatóságtól egy fakitermeléssel foglalkozó vállalkozó a Tisza árterének középső szakaszára még 2013 szeptemberében. A cégvezető három favágót indított el a helyszínre. A nyomozás adatai szerint nem gondoskodott arról, hogy a brigád a szükséges munkavédelmi felszerelésekkel menjen dolgozni, alkalmazottai sisak nélkül kezdtek munkához az erdőben. Egyikük, egy 54 éves rákócziújfalui férfi olyan fa kivágásán dolgozott, amelyre – mint később kiderült – felakadt egy 7,5 méter hosszú, 14 centiméter átmérőjű ág. Társai egyszer csak arra eszméltek, hogy hirtelen elhallgatott a motoros fűrész. Odarohantak, a favágó akkor már eszméletlenül feküdt a földön, betört koponyával. Mint kiderült, ráesett az ág. Nem lélegzett, pulzusa sem volt – írja a Zsaru magazin.

“A munkások szóltak a vállalkozónak, aki megijedt, ha kiderül a baleset, nem kap több megbízást az árvízvédelemtől” – mondta Miklóssyné Karakas Szilvia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának munkatársa. A tanúvallomások szerint a favágók azt hitték, főnökük kórházba akarja vinni a társukat, amikor berakatta velük a terepjárójába. Az autóval azonban két kórház mellett is elhajtottak, végül a cégvezető a baleset helyszínétől csaknem 25 kilométerre, egy magánerdőnél állt meg.

A nyomozás adatai szerint ekkor a vállalkozó megkérte embereit, rendezzenek be egy helyszínt, mintha ott történt volna a halálos baleset. Kivágtak egy fát, letörtek egy ágat, tönkretettek egy munkavédelmi sisakot és behelyezték a környezetbe kollégájuk holttestét. Oda hívták a mentőket, akik megállapították, hogy a favágó meghalt, és értesítették a rendőrséget.

 Fotó: Erdei Mihály/ J.-N.-SZ. MRFK

A rendőrök első pillanattól sejtették, hogy valami nincs rendben. A tanúk ugyanis azt mondták, egy fennakadt ág esett rá a társukra. De nem találtak más hasonló, veszélyes ágat az erdőben, noha egy vihar rendszerint nem egy ágat tör le. Tudták, hogy nem ott történt a baleset.

A favágók egy napig őrlődtek titkuk miatt, majd megmutatták az egyenruhásoknak az eredeti helyszínt. A munkások már felaprították azt az ágat, amely társuk halálát okozta. A bűnügyi technikusok ennek ellenére találtak olyan nyomokat, melyek alapján pontosan megállapították, hol és hogyan történt a baleset.

A lehulló faág a sisak nélkül dolgozó favágót a tarkóján találta el, a koponya betört, a nyakcsigolya túlfeszült az ütéstől, a légzés leállt, az igazságügyi orvos szakértő szerint ez okozta a halálát. További orvos szakértők kirendelésére volt szükség, hogy megállapítsák, mi történt volna, ha azonnal mentőt hívnak a férfihoz vagy saját maguk viszik kórházba. A vizsgálat szerint az áldozaton már akkor sem lehetett volna segíteni.

A 60 éves cégvezető kihallgatásán elismerte, hibázott, hogy alkalmazottait a szükséges munkavédelmi felszerelések nélkül küldte dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik