Közélet

Ittas vezetéstől akarta megóvni, de megölte

Az ittas férfi szerencsétlenül esett, beverte a fejét. A vádlott nem akarta hagyni, hogy vezessen.

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt ítélt el a Szegedi Ítélőtábla kedden egy külföldi férfit, aki egy tragikus kimenetelű vita miatt állt bíróság elé. A német állampolgár egy év börtönbüntetést kapott, két évre felfüggesztve. A döntés jogerős. Az ügy azért került másodfokra, mert a vádlott fellebbezett és felmentését kérte.

A férfi 2013 júniusában egy keresztelőn vett részt Felsőszentivánon, barátnőjével együtt. Ezután az ünneplő család házához mentek vendégségbe, akárcsak a későbbi áldozat. A két férfi délután – másokhoz hasonlóan – italozott, majd utóbbi autóba ült, és hazavitte családját, majd visszatért a társaságba. A vádlott észrevette, hogy a férfi ittasan vezetett, ezen felháborodott, odament hozzá, és elvette tőle slusszkulcsot, hogy ne tudjon vezetni. Ám az valahogy visszakerült a tulajdonosához, és össze is szólalkoztak az elvétele miatt a ház udvarán. Az ittas autós többször megfogta a vádlott karját, aki mindig kiszabadult a szorításából, végül el is ment. A falu központjában talált rá később barátnője, aki rávette, hogy menjenek vissza.

Amikor a vádlott a ház közelébe ért, a kulcs tuljadonosa mindkét karját felemelte és elindult felé. A külföldi vendég ezt észrevette, és próbált hárítani, így ő is felemelte kezeit, és az odaérő áldozatot kissé meglökte. A bizonytalanul mozgó férfi így hanyatt vágódott és beverte a fejét a betonba. Eszméletét vesztette, a mentők életveszélyes állapotban vitték kórházba.
Az orvosok életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de többé már nem ébredt fel, novemberben halt meg.

Az ítélet indoklásában elhangzott: jogos védelem, mint ahogy arra a védelem hivatkozott, a jelen ügyben nem állapítható meg, ugyanis semmilyen bizonyíték nincs, amely arra utalna, hogy az áldozat meg akarta támadni a vádlottat. A vádlott bűnössége megállapítható, mivel látta, hogy egy ittas, mozgásában bizonytalan embert lök meg, így fel kellett volna mérnie, hogy cselekményének súlyosabb következménye lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik