Közélet

“Aggódik értem a sötét országúton a zuhogó esőben”

rajz rendőröknek (rajz rendőröknek)
rajz rendőröknek (rajz rendőröknek)

Szülnapon visszakerülő, ellopott játék, égő házból kimentett gyerek, rendőröket segítő kutya és kutyákon segítő rendőrök.

Arra kértük a megyei rendőr-főkapitányságokat, hogy gyűjtsenek össze – ismét – néhány történetet, amelyek valamiért a szívükhöz nőttek. Mert meghatotta, megrázta őket, vagy éppen csak kedves nekik valamiért. A “kis pluszt” kerestük. Íme, a harmadik csokor.

Esztergom, október – Szülinapján kapta vissza egy kislány az ellopott triciklijét. Egy 51 éves nő surrant be a kertvárosi családi házba, és szedett össze ezt-azt, köztük a piros járgányt. Az asszonyt még aznap elkapták az egyenruhások, a tolvaj mindent beismert. A háromkerekűt megtalálták nála, a kislány szülinapi zsúrjára pedig rendőrök állítottak be és visszaadták a lopott holmit ifjú tulajdonosának. 

Fotó: police.hu

Tiszabura, szeptember – Levélben fejezte ki köszönetét a tiszaburai körzeti megbízottnak egy dunaújvárosi férfi. Elmesélte, hogy augusztus végén, Kiskörén pihent feleségével, és egyik este eldöntötte, hogy elmegy futni. Nem ismerte a környéket, így eltévedt, egész pontosan Abádszalókra keveredett. Mindeközben sötét lett, az eső ömleni kezdett, mobiltelefon pedig nem volt nála. Barna Róbert törzsőrmester a közelben járőrözött, és odaadta a telefonját, hogy a férfi felhívhassa rokonait. „Néhány perc múlva megállt mellettem ugyanaz a járőr, és azt mondta, hogy engedélyt kért a felettesétől, hogy haza vihessen, mert aggódik értem a sötét országúton a zuhogó esőben”- írja levelében az átfázott kiránduló. „Nem voltam életveszélyben, nem fogott el veszélyes bűnözőt a fiatal járőr, „csak” komolyan vette a rendőrség jelszavát: egy állampolgárt szolgált és védett, s hozzájárult a Rendőrség pozitív megítéléséhez” – fogalmazott a levél írója. 

Sarud, július – Vízirendőrök mentettek ki négy viharba keveredett kenust a vízből. Egy hatvani lakos kért segítséget, azt mondta, társával tudott biztonságosan a partra evezni. A rendőr folyamatos telefonos kapcsolatot tartott az esőben sodródókkal, akik próbálták helyzetükről tájékoztatni az egyenruhást. A keresés közben a járőr segítséget kapott a közelben hajózó halőrtől is, így már együttes erővel és két hajóval keresték a bajbajutottakat. A nagy erejű szél mindig más területre vitte a kenusokat, akiket végül egy nádasba hánykolódva találtak meg. A két embert a rendőrségi hajóba ültették át, kenujukat pedig a halőr hajójába emelték. A rendőrségi kishajó éppen a kikötőbe tartott, amikor újabb jelzés futott be, hogy a térségben egy másik kenus is veszélybe került. Az egyenruhás visszafordult és társaival a két turista mentésére sietett. Távcső segítségével találták meg őket egy nádfalba szorulva, hajójuk addigra már  tele volt esővízzel. Átsegítették őket is a hajóba, majd a közeli kikötőbe vitték a négy átfázott kirándulót.      

Nyíregyháza, augusztus – Egyenruhások és járókelők keresték a szüleit annak a kétségbeesett hatéves kislánynak, akire az egyik sétálóutcában találtak rá, felügyelet nélkül. Próbálták nyugtatgatni a síró gyereket, aki először még a nevét sem akarta elárulni, de végül sikerült elnyerni a bizalmát, különösen két rendőrnőnek. Amikor néhány dolgot sikerült megtudniuk a szipogó gyerektől, értesítették a családját. A történet így alig egy órán belül, szerencsésen zárult. Kiderült, Veronika édesanyja egy közeli üzletben dolgozik, vele volt gyermeke is, de nem vette észre, hogy a kicsi kiment az utcára.

police.hu

Bátonyterenye, Nógrád – németjuhászt mentettek ki a rendőrök egy családi ház vízaknájából. Az állat beszorult, és igencsak félt. Az ebet az egyenruhások emelték ki és a helyszínre hívtak egy állatorvost is. A doktor megvizsgálta a kutyát és a mikrochip alapján beazonosított a tulajdonosát. A 10 éves Rexet ezután visszavitték és átadták a családnak, akik nagyon örültek megkerült kedvencüknek.


Fotó: police.hu

Nyíregyháza, március – Karjukon hoztak ki a rendőrök egy kétéves kisgyereket az égő házból. Egy panelház nyolcadik emeletén csaptak fel a lángok egy bekapcsolva felejtett gáztűzhely miatt. Az egyenruhások a tűzoltókkal együtt mentek be a lángoló lakásba, és mentették ki a gyermeket.

Baja, augusztus – Boldog gyerekek küldtek rajzot az egyenruhásoknak, miután megismerkedhettek Kreollal, a „négylábú rendőrrel”. Két bűnügyi technikus tartott bemutatót, melyre elvitték Kreolt is, hogy megmutassák a diákoknak, hogyan segíti az eb a munkájukat. A tanulóknak annyira tetszett a szolgálati kutya, hogy rajzzal mondtak köszönetet Baja rendőrkapitányának. 

Fotó: police.hu

Kiskunfélegyháza, május – Forgalommal szemben biciklizett egy ötéves kisfiú. A kerekező gyereket egy szolgálaton kívüli rendőr szúrta ki az Izsáki úton: a forgalommal szemben haladt és a sáv közepe felé kormányozott. Egy autós csak szokatlanul nagy oldaltávolsággal tudta őt kikerülni, a következő jármű pedig le is fékezett, hogy el ne üsse a magányosan tekerő kisfiút. Az őrnagy ekkor megállt autójával és megállította a kerekező gyereket. Az 5 éves kisfiú felügyelet nélkül, egyedül biciklizett, de meg tudta mondani, hogy mi a neve, illetve hogy hol lakik. Kiderült, hogy a rendőr családja ismeri a fiú szüleit, így autójukkal hazavitték a kicsit. A gyermek édesapja hálásan megköszönte, hogy hazavitték gyermekét és megóvták egy esetleges balesettől. Elmondta, hogy csak az otthonuk melletti játszótérre engedte le a gyereket biciklizni, és nem is tudott róla, hogy a kicsi csavarogni ment.

Vezseny, január – A helyi körzeti megbízott – a mentőszolgálat diszpécserének segítségével – mentette meg egy 89 éves asszony életét. A rendőrséget a néni gondozója értesítette, mert nem tudott bejutni a házába és félt, hogy baj történhetett. A helyi körzeti megbízott a helyszínre sietett, ám a csengetésre senki sem nyitott ajtót és a kaput is zárva találta, így a kerítésen átmászva jutott be az udvarra majd berúgta az ajtót. Az egyenruhás az egyik szobában talált rá az eszméletlen, földön fekvő asszonyra. Miután kitapintotta a pulzusát, azonnal stabil oldalfekvésbe helyezte és mentőt kért a helyszínre. Míg a segítség úton volt, addig végig az idős nő mellett maradt és követte a diszpécser utasításait, szabaddá tette a légutakat és folyamatosan beszélt a nénihez. A kiérkező mentőknek végül sikerült stabilizálni az asszony állapotát.

 Fotó: police.hu

Előző két összeállításunkat itt és itt találja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik