Közélet
rajz rendőröknek (rajz rendőröknek)

“Aggódik értem a sötét országúton a zuhogó esőben”

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 12. 26. 11:00

Szülnapon visszakerülő, ellopott játék, égő házból kimentett gyerek, rendőröket segítő kutya és kutyákon segítő rendőrök.

Arra kértük a megyei rendőr-főkapitányságokat, hogy gyűjtsenek össze – ismét – néhány történetet, amelyek valamiért a szívükhöz nőttek. Mert meghatotta, megrázta őket, vagy éppen csak kedves nekik valamiért. A “kis pluszt” kerestük. Íme, a harmadik csokor.

Esztergom, október – Szülinapján kapta vissza egy kislány az ellopott triciklijét. Egy 51 éves nő surrant be a kertvárosi családi házba, és szedett össze ezt-azt, köztük a piros járgányt. Az asszonyt még aznap elkapták az egyenruhások, a tolvaj mindent beismert. A háromkerekűt megtalálták nála, a kislány szülinapi zsúrjára pedig rendőrök állítottak be és visszaadták a lopott holmit ifjú tulajdonosának. 

Fotó: police.hu

Tiszabura, szeptember – Levélben fejezte ki köszönetét a tiszaburai körzeti megbízottnak egy dunaújvárosi férfi. Elmesélte, hogy augusztus végén, Kiskörén pihent feleségével, és egyik este eldöntötte, hogy elmegy futni. Nem ismerte a környéket, így eltévedt, egész pontosan Abádszalókra keveredett. Mindeközben sötét lett, az eső ömleni kezdett, mobiltelefon pedig nem volt nála. Barna Róbert törzsőrmester a közelben járőrözött, és odaadta a telefonját, hogy a férfi felhívhassa rokonait. „Néhány perc múlva megállt mellettem ugyanaz a járőr, és azt mondta, hogy engedélyt kért a felettesétől, hogy haza vihessen, mert aggódik értem a sötét országúton a zuhogó esőben”- írja levelében az átfázott kiránduló. „Nem voltam életveszélyben, nem fogott el veszélyes bűnözőt a fiatal járőr, „csak” komolyan vette a rendőrség jelszavát: egy állampolgárt szolgált és védett, s hozzájárult a Rendőrség pozitív megítéléséhez” – fogalmazott a levél írója. 

Sarud, július – Vízirendőrök mentettek ki négy viharba keveredett kenust a vízből. Egy hatvani lakos kért segítséget, azt mondta, társával tudott biztonságosan a partra evezni. A rendőr folyamatos telefonos kapcsolatot tartott az esőben sodródókkal, akik próbálták helyzetükről tájékoztatni az egyenruhást. A keresés közben a járőr segítséget kapott a közelben hajózó halőrtől is, így már együttes erővel és két hajóval keresték a bajbajutottakat. A nagy erejű szél mindig más területre vitte a kenusokat, akiket végül egy nádasba hánykolódva találtak meg. A két embert a rendőrségi hajóba ültették át, kenujukat pedig a halőr hajójába emelték. A rendőrségi kishajó éppen a kikötőbe tartott, amikor újabb jelzés futott be, hogy a térségben egy másik kenus is veszélybe került. Az egyenruhás visszafordult és társaival a két turista mentésére sietett. Távcső segítségével találták meg őket egy nádfalba szorulva, hajójuk addigra már  tele volt esővízzel. Átsegítették őket is a hajóba, majd a közeli kikötőbe vitték a négy átfázott kirándulót.      

Nyíregyháza, augusztus – Egyenruhások és járókelők keresték a szüleit annak a kétségbeesett hatéves kislánynak, akire az egyik sétálóutcában találtak rá, felügyelet nélkül. Próbálták nyugtatgatni a síró gyereket, aki először még a nevét sem akarta elárulni, de végül sikerült elnyerni a bizalmát, különösen két rendőrnőnek. Amikor néhány dolgot sikerült megtudniuk a szipogó gyerektől, értesítették a családját. A történet így alig egy órán belül, szerencsésen zárult. Kiderült, Veronika édesanyja egy közeli üzletben dolgozik, vele volt gyermeke is, de nem vette észre, hogy a kicsi kiment az utcára.

police.hu

Bátonyterenye, Nógrád – németjuhászt mentettek ki a rendőrök egy családi ház vízaknájából. Az állat beszorult, és igencsak félt. Az ebet az egyenruhások emelték ki és a helyszínre hívtak egy állatorvost is. A doktor megvizsgálta a kutyát és a mikrochip alapján beazonosított a tulajdonosát. A 10 éves Rexet ezután visszavitték és átadták a családnak, akik nagyon örültek megkerült kedvencüknek.


Fotó: police.hu

Nyíregyháza, március – Karjukon hoztak ki a rendőrök egy kétéves kisgyereket az égő házból. Egy panelház nyolcadik emeletén csaptak fel a lángok egy bekapcsolva felejtett gáztűzhely miatt. Az egyenruhások a tűzoltókkal együtt mentek be a lángoló lakásba, és mentették ki a gyermeket.

Baja, augusztus – Boldog gyerekek küldtek rajzot az egyenruhásoknak, miután megismerkedhettek Kreollal, a „négylábú rendőrrel”. Két bűnügyi technikus tartott bemutatót, melyre elvitték Kreolt is, hogy megmutassák a diákoknak, hogyan segíti az eb a munkájukat. A tanulóknak annyira tetszett a szolgálati kutya, hogy rajzzal mondtak köszönetet Baja rendőrkapitányának. 

Fotó: police.hu

Kiskunfélegyháza, május – Forgalommal szemben biciklizett egy ötéves kisfiú. A kerekező gyereket egy szolgálaton kívüli rendőr szúrta ki az Izsáki úton: a forgalommal szemben haladt és a sáv közepe felé kormányozott. Egy autós csak szokatlanul nagy oldaltávolsággal tudta őt kikerülni, a következő jármű pedig le is fékezett, hogy el ne üsse a magányosan tekerő kisfiút. Az őrnagy ekkor megállt autójával és megállította a kerekező gyereket. Az 5 éves kisfiú felügyelet nélkül, egyedül biciklizett, de meg tudta mondani, hogy mi a neve, illetve hogy hol lakik. Kiderült, hogy a rendőr családja ismeri a fiú szüleit, így autójukkal hazavitték a kicsit. A gyermek édesapja hálásan megköszönte, hogy hazavitték gyermekét és megóvták egy esetleges balesettől. Elmondta, hogy csak az otthonuk melletti játszótérre engedte le a gyereket biciklizni, és nem is tudott róla, hogy a kicsi csavarogni ment.

Vezseny, január – A helyi körzeti megbízott – a mentőszolgálat diszpécserének segítségével – mentette meg egy 89 éves asszony életét. A rendőrséget a néni gondozója értesítette, mert nem tudott bejutni a házába és félt, hogy baj történhetett. A helyi körzeti megbízott a helyszínre sietett, ám a csengetésre senki sem nyitott ajtót és a kaput is zárva találta, így a kerítésen átmászva jutott be az udvarra majd berúgta az ajtót. Az egyenruhás az egyik szobában talált rá az eszméletlen, földön fekvő asszonyra. Miután kitapintotta a pulzusát, azonnal stabil oldalfekvésbe helyezte és mentőt kért a helyszínre. Míg a segítség úton volt, addig végig az idős nő mellett maradt és követte a diszpécser utasításait, szabaddá tette a légutakat és folyamatosan beszélt a nénihez. A kiérkező mentőknek végül sikerült stabilizálni az asszony állapotát.

 Fotó: police.hu

Előző két összeállításunkat itt és itt találja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.