Közélet

“Kedves Rendőr bácsik”

rajz rendőröknek (rajz rendőröknek)
rajz rendőröknek (rajz rendőröknek)

Egy kisfiú egyik utolsó kívánságának teljesítése, egy kedves rajz, megmentett kiskutyák. Felkavaró történetek 2014-ből. Második rész..

Arra kértük a megyei rendőr-főkapitányságokat, hogy gyűjtsenek össze – ismét – néhány történetet, amelyek valamiért a szívükhöz nőttek. Mert meghatotta, megrázta őket, vagy éppen csak kedves nekik valamiért. A “kis pluszt” kerestük. Íme, a második csokor.

Sárazsadány, október – Kerékpároknak kelt lába az osztálykiránduláson, egész pontosan kettőnek. A rendőrök pár órán belül megtalálták a lopott bicikliket, így azok épségben visszakaphatták a gyerekek. A hatodik osztályosok levélben mondtak köszönetet az egyenruhásoknak. „Ezúton szeretnénk hálásan megköszönni a lelkiismeretes, odaadó munkájukat, amit a biciklik előkerülése érdekében tettek. Külön köszönet Kendi Krisztián rendőr bácsi segítőkészségéért, kitartó, alapos munkájáért”- olvasható a levélben, melyet tizennégy tanuló írt alá. A levél mellé pedig rajz is járt. 

Fotó: police.hu

Szolnok, szeptember – Férfi esett a Tiszába, a bajbajutottat járókelők vették észre a Tiszavirág gyaloghídról. Az áramlat a part közelébe sodorta őt, öt egyenruhás a meredek, erősen cserjés, bozótos, saras partrészen csatárláncba szerveződve ereszkedtek le a folyópartra, ahol a férfi mozdulatlanul, hassal lefelé feküdt a víz felszínén. Szabó József főtörzsőrmester és Szabó József Lajos törzsőrmester a hideg folyóba gázolt, majd Gódor Tibor  törzsőrmester közreműködésével kiemelték a legyengült fiatalembert. A három járőrt két társuk is segítette, így együttes erővel húzták fel a csúszós parton az átfázott férfit, akit biztonságos helyre vittek, betakartak, majd azonnal mentőt kértek hozzá. 

Vérteskethely, június – Rendőrök lepték meg a gyógyíthatatlan beteg Dominiket vagy, ahogy sokan ismerik, a „bakancslistás” kisfiút, akinek szomorú történetét – szemben az összeállításban szereplő esetekkel – a fél ország ismeri. A gyermek a harmadik szülinapját ünnepelte, az egyenruhások rendőrautóval és motorral érkeztek a zsúrra, hogy meglepjék az ünnepeltet. A kisfiú kipróbálhatta a kocsit, rajzolhatott meghívott gyerekekkel együtt és elkészíthette tenyérlenyomatát.  Sajnos Dominik két hónappal később elhunyt.


Fotó: police.hu

Pécs, május – Tűzből mentettek ki több embert az egyenruhások. A Készenléti Rendőrség két munkatársa járőrözés közben vette észre füstbe borult házat. Egyikük azonnal átmászott a kerítésen, majd a házban rekedt négy embert – közülük két mozgáskorlátozott személyt – az időközben szintén a házhoz érkező kollégájával kimenekített. A tűzoltók kiérkezéséig a járőr az udvarban talált és a vízvezetékhez kapcsolt tömlővel oltani kezdte az égő tetőt. A lakók elmondták, hogy másfél órával korábban szigetelési munkálatokat végeztek és nem vették észre, hogy a tető kigyulladt.

Budapest, július – Borzasztó szag és látvány fogadta a nyomozókat és az állatvédőket egy csepeli telepen.Összezsúfolva, a saját piszkukban találtak összesen 40 kiskutyát.  Az egyenruhásokat az Országos Állatvédőrség Alapítvány önkéntesei értesítették arról, hogy a helyszínen vélhetően több tucat fajtiszta kölyköt rejtegetnek ismeretlenek. A helyszínre kiérkező járőrök a raktár közelében két embert fogtak el, egy 56 éves férfit és egy 24 éves nőt. Előbbi gyanúsított kocsijában lapultak a kulcsok, melyek a három helyiséget nyitották. A kölyökkutyákat kicsi ketrecekben, műanyag- és papírdobozokban tartották, az újságpapírból készített almot nem cserélték alattuk, az apró állatokat – többek között mopszokat, tacskókat, magyar és német vizslákat és csivavákat – a saját ürülékükben, megfelelő élelem és víz nélkül tartották. Nem sokon múlt az életük. A helyszínen a rendőrség felvételt készített, a videón a szörnyű körülmények mellett látható, hogy a kutyusok mennyire örülnek egy kis törődésnek, amelyben vélhetően még sohesem volt részük.

Debrecen, október – Egy párkányon ücsörgő idős úrhoz hívták ki a rendőröket az éjszakai órákban. A bácsira a hidegben, hiányos öltözetben találtak rá az árkád tetején. Amíg az egyik járőr szóval tartotta, addig kollégái az épület hátsó falán felmásztak és lehozták az idős embert. Míg várták a mentőket, a rendőrök betakarták és meleg teát adtak neki.

 
police.hu

Baja, március – Szolgálaton kívüli rendőr mentette meg egy 71 éves asszony életét. Az idős nő napokig feküdt házának padlóján. A Nagybaracskai Rendőrőrs parancsnoka, Striegl Rómeó főhadnagy éppen az utcán volt, amikor hallotta, hogy a szomszédok az egyedül élő Mari néniről beszélnek, akit már péntek óta nem láttak. Úgy döntött, megnézi, mi lehet vele. A kapu nyitva volt,a lakás azonban nem. A magatehetetlenül fekvő nénit az ablakon keresztülvette észre. A nyugdíjas elmondta neki, hogy három napja leesett a lépcsőn és azóta nem tudott felkelni. A főhadnagy azonnal értesítette a rendőrkapitányságot, valamint a mentőszolgálatot, akik a helyszínre érve ellátták és kórházba szállították az asszonyt.


Fotó: police.hu

Budapest, november – Keservesen nyávogás ütötte meg egy rendőrnő fülét a IV. kerületben. Kiderült, egy cica “segélykiáltását” hallotta, aki fennrekedt egy fán. „Nekem is van cicám, láttam, hogy a macska egyedül nem tud lejönni. Felmásztam a kerítésre, és leemeltem az ágról. Keresni kezdtem, hová, kihez tartozhat, de jóformán szembejött a megoldás: egy utcabeli házból egy fiatal srác közeledett, macskáját szólítgatva. Átadtam neki a kis jószágot, többször megköszönte, nagyon megijedt, mert délután óta nem találta kis kedvencét” – mesélte az egyenruhás a Zsaru magazinnak. A törzsőrmester egyébként igazi állatbarát, saját macskáját egy kukánál találta, majd örökbe fogadta. Szoros kapcsolatot tart fenn az Állatmentő Ligával, tavalyelőtt egy csonttá soványodott, borzasztó körülmények között tartott kutyát karolt fel. Az eb a gondos kezek azóta meggyógyították és gazdát is találtak neki.

Fotó: police.hu

Budapest, augusztus – „hangoskodó” rendőrök és tűzoltók lepték el a Deák Ferenc teret. A két szervezet fúvós zenészei, valamint a hagyományőrző rendőrszázad tagjai tíz perces műsorral lepték meg belvárosi járókelőket. A két szervezet azért szervezte „villámcsődületét”, hogy így népszerűsítse a közelgő városligeti rendőr-és tűzoltónapot.

Korábbi összeállításunkat itt találja, a következőt pedig december 26-án olvashatja.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik