Közélet

Szokatlan szülés Kerepesen – telefonon segítettek a mentők

ujszulott(960x640).jpg (újszülött, )
ujszulott(960x640).jpg (újszülött, )

Kiderült, hogy a kislány farfekvéses, mégis, amikor a mentők a helyszínre értek, már csak annyi volt a dolguk, hogy kórházba vigyék.

Telefonon át segítettek a mentők egy farfekvéses újszülött világra jövetelében a Pest megyei Kerepesen – tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-t. Győrfi Pál közlése szerint az eset még szombaton történt. A hívást fogadó mentőtiszt a helyszínre küldött egy mentőautót, és további információt kért a vajúdó nő egy rokonától, aki a helyszínen volt.

A kismamának szinte folyamatos fájásai voltak, a magzatvíz elfolyt, már csak pillanatok voltak hátra a baba megszületéséig. A mentőtiszt a protokollnak megfelelően haladt előre – telefonon keresztül – a szülés vezetésében, amikor kiderült, hogy a magzat farfekvéses, ezért a szülés befejezéséhez “speciális műfogások alkalmazására” volt szükség.

A közlemény szerint a folyamatos kapcsolattartásnak, a mentésirányító felkészültségének és a rokon lélekjelenlétének köszönhetően sikerült szakszerűen levezetni a szülést. A csaknem tíz perc alatt megérkező mentőautó személyzetének már csak az újszülött kislány és az anya ellátásáról, kórházba szállításáról kellett gondoskodnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik