Közélet

Előzetesbe helyezték a Portik-ügy egyik tanúját

Csalás és orgazdaság gyanúja merült fel R. Lászlóval szemben. A bűncselekmények azalatt történtek, amikor a vádlott folyamatos rendőri ellenőrzés alatt állt.

Jován László, R. László ügyvédje csütörtökön közölte: a Budai Központi Kerületi Bíróság arról döntött, hogy csalás és orgazdaság gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezik védencét. A bíróság a döntést bűnismétlés, szökés, elrejtőzés, eljárás befolyásolásának veszélyével indokolta, továbbá azzal, hogy R. László büntetésfélbeszakítás hatálya alatt állt, amikor a vádirat szerint újabb bűncselekményeket követett el.

A csalásgyanú egy olyan 29 millió forintos ügyben merült fel, amelyben valaki egy autókereskedésbe fektetett be pénzt, amit azután nem kapott vissza. Az orgazdaság gyanúja 30 milliós illegális illatszer-kereskedéssel kapcsolatos. R. László mindkét bűncselekmény elkövetését tagadja, a döntés ellen fellebbeznek.

 R. László a Budai Központi Kerületi Bíróságon. MTI / Lakatos Péter

Jován László szerint az is érdekes, hogy az ügyészség szerint mindkét bűncselekményt 2013 tavaszán követték el, ezalatt ugyanis védence folyamatos rendőri ellenőrzés alatt állt.

R. Lászlót a kecskeméti maffiaperben 2006-ban jogerősen 12 évre ítélték. 2012-ben félbeszakították büntetésének végrehajtását, a Prisztás-gyilkosság ügyében terhelő vallomást tett. A férfi az olajügyekről ismertté vált Energol Rt.-ben igazgatótársa volt Portik Tamásnak, akit több, az 1990-es években elkövetett gyilkosság felbujtójaként 2012-ben letartóztattak. R. Lászlót tanúként hallgatták meg a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás egyesített perében, ő számított a Portik Tamás ellen folytatott eljárás koronatanújának is, de elsőfokú ítéletében a bíró kirekesztette vallomását a bizonyítékok közül – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik