Közélet

Ételfertőzést kapott több tucat külföldi Budapesten

Hányás, hasmenés, láz - a mentők összesen 42 embert szállítottak kórházba.

Ételfertőzés gyanújával 42 külföldi állampolgárt, főleg fiatalokat vittek az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet infektológiai osztályaira hétfő este egy fővárosi hotelből – közölte Müller Péter orvos igazgató kedd reggel az MTI-vel. A betegek közül 40 fiatalkorú.

A betegeket hányás, hasmenés, láz miatt vették fel a kórházba. Kezelésük, kivizsgálásuk folyamatban van. A betegek általános állapota jó, többségüket várhatóan 1-2 napon belül kiengedhetik a kórházból. A járványügyi vizsgálatot Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve végzi.

A fővárosi Best Western Hotel Hungariában nem történt ételmérgezés – szögezte le kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében a szálloda, melyben az érintett csoport megszállt. Kiemelték: a megbetegedések mögött nagy valószínűség szerint fertőző betegség áll, mivel a szállodában étkező csaknem 400 vendég közül csupán egyetlen turistacsoport tagjai közt jelentkezett rosszullét.

Mint írták: az érintettek előző este érkeztek, és az első megbetegedéseket már másnap délelőtt 10 órakor jelezték. Az egészségügyi hatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatokat és a szakértők megerősítették, hogy az ételmérgezés lehetősége kizárt – emelte ki a szálloda, hozzátéve: a fertőzés terjedésének megakadályozására megtették a szükséges óvintézkedéseket.

Ételfertőzés – ételmérgezés: mi a különbség?

Ételfertőzés élő baktériumokat (például Salmonella, Staphylococcus, patogén Coli-törzsek) tartalmazó étel, élelmiszer fogyasztását követően hosszabb-rövidebb lappangási idő után alakul ki. Ételmérgezés esetén nem élő baktériumok, hanem az általuk termelt toxinok (mérgező anyagcseretermékek) okozzák a betegséget (például a Clostridium Botulinum toxinja által okozott kolbászmérgezés). Bővebben itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik