Közélet

Különös kegyetlenséggel ölhették meg az agárdi kisfiút

bíróság (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)
bíróság (bíróság, törvénykönyv, mérleg, kalapács)

Négy rokon, egy természetgyógyász és a gyermekorvos áll bíróság elé. Öten fegyházba kerülhetnek, az orvost eltilthatják

Vádat emelt az ügyészség a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyében. A bizonyítékok alapján hatan állnak hamarosan bíróság elé: a gyermek szülei, a velük élő nagyszülők, a kisfiút kezelő természetgyógyász, a gyermekorvos. Utóbbival szemben felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasoltak foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt. A többieknek különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés fegyházbüntetés miatt kell felelniük – közölte a Fejér Megyei Főügyészség pénteken.

Ahogy arról beszámoltunk, a másfél éves kisfiú tavaly áprilisban halt meg, életéért hosszasan küzdöttek a mentők egy agárdi családi házban. A szülők vállalkozóként dolgoztak, jó anyagi körülmények között éltek, a gyermek félévesen mégis csak hat kilogramm volt, halálakor pedig mindössze négy és fél. A kicsi az utolsó hónapjaiban alig kapott enni és inni, krónikus alultápláltságba halt bele. Védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást pedig visszautasították.

Különböző történetek láttak napvilágot, például, hogy a szülők úgy vélték, elegendő, ha gyermekük fénnyel táplálkozik, majd szó esett arról a  bizonyos gyógyítóról is, aki kézrátétellel és különféle csodacseppekkel kezelte a csontsovány kisfiút. A szülők hónapokig rács mögött voltak, majd a bíróság úgy döntött, elegendő, ha házi őrizetbe kerülnek. A történtek után a megyei tiszti főorvos is vizsgálatot indított. Tavaly augusztusban Szabó Máté ombudsman közleményben foglalt állást. Azt mondta akkor, hogy szerinte a gyermekorvos nem tett eleget kötelezettségeinek.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik