Közélet

Kamuorvos kezelte évekig a hevesi betegeket

orvos (orvos)
orvos (orvos)

A nő dolgozott kórházban, megfordult a gasztroenterológián, a belgyógyászaton, de még a kardiológián is. Volt ügyeletes- és helyettes háziorvos.

Hamis általános orvosi diplomával praktizált négy és fél éven át egy nő Heves megyében. Az ügyészség kuruzslás és kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt emelt vádat ellene.

A megyei főügyészség keddi közlése szerint az 54 éves asszony valószínűleg még 2008-ban jutott hozzá egy hamis orvosi diplomához, mely szerint 1996-ban, a franciaországi Toulouse-ban végezte el az egyetemet. Azonban sem ekkor, sem máskor nem kapott orvosi diplomát, sőt, mint kiderült, a hamis dokumentum nem felelt meg külsőségeiben az intézmény által kiállított okiratnak, és nem stimmeltek az aláírások sem. Azt nem tudni, hogy a nő miképp szerezte a papírt, amely segítségével az évek alatt több millió forintot vágott zsebre.

A vádlott benyújtotta „diplomáját” Magyarországon az erre illetékes szervnek, amely 2009 januárjában született határozatával egyenértékűnek minősítette a dokumentumot a hazánkban kapható általános orvosi oklevéllel. Vagyis lényegében feljogosították az asszonyt, hogy orvosi, doktori címet viseljen. Az álorvosnő időközben felvételt nyert az orvosok alapnyilvántartásába is, ezután pedig megnyíltak a kapuk: egészen 2013. július végéig dolgozott doktorként.

Megfordult az egri Markhot Ferenc Kórházban, azon belül a gasztroenterológiai, belgyógyászati, kardiológiai fekvőbeteg-osztályokon, a kardiológiai és belgyógyászati szakrendeléseken, mint orvos. 2010 és 2013 között pedig – az Agria-Ügyelet Kft.-vel kötött megbízási szerződés alapján – Egerben orvosként, illetve ügyeletes orvosként, valamint közalkalmazotti jogviszonyban, az Országos Alapellátási Intézet alkalmazásában Tiszanánán, helyettes háziorvosként praktizált. „Orvosként” több mint tizenhárom és fél millió forintot kapott mindezért.

Az asszony  időközben tagfelvételi kérelmet nyújtott be a Magyar Orvosi Kamarához is, ahol a – persze valótlan adatokkal – be is jegyezték a közhiteles tagnyilvántartásba, később azonban megkérdőjeleződött az orvosi mivolta, eljárás indult ellene, mely végül lebukásához vezetett.

Az ügyészség a kuruzslóra felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását kérte, továbbá indítványt tett az egészségügyi szakképesítést igénylő foglalkozások gyakorlásától történő eltiltásra. Hogy az asszony milyen képesítéssel rendelkezett valójában, nem derült ki a tájékoztatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik