Közélet

Évekig zaklathatott fiúkat a veszprémi cserkészparancsnok

Férfivá avatási szertartás címen pornófilmet nézetett több fiúval, és közös önkielégítésre vette rá őket.

A gyermekek zaklatásával összefüggésbe hozott férfi a Célpont értesülése szerint egy veszprémi cserkészparancsnok, aki az érsekség ifjúsági irodavezetőjeként dolgozott. Információik szerint a szexuális visszaéléseiről többen tudtak, de évekig falaztak neki. A veszprémi közélet ismert figurája, a helyi Fidesz oszlopos tagja. A 41 éves, nőtlen férfi a Hír TV Célpont című műsorának nyilatkozó informátor szerint többször is molesztálta a rábízott gyereket: „A Regina Mundi plébánián is volt valami beosztása… És ott volt egy atya, aki látta is személyesen, hogy kijött egy kisfiú tőle, de ő már nem él.”

A férfi Regina Mundi plébánián volt cserkészvezető. Gyerekmolesztálásért azonban itt még nem vonták felelősségre. A Célpont úgy tudja: a plébániáról egy lopási ügy miatt kellett távoznia. „Volt olyan ügy, ami felvetette azt a kérdést, hogy vajon jól kezelte-e csapat vagyonát, vagy egy pályázattal jól számolt-e el, azonban nem lett belőle ügy” – mondta Solymosi Balázs, a Magyar Cserkészszövetség országos elnökségi tagja.

A férfi idén májusban bukott le, miután egy cserkészfoglalkozás után ott tartott három fiút, köztük két kiskorút. Azt mondta nekik, férfivá avatási szertartást tartanak, ami abból állt, hogy pornófilmet nézetett velük, és közös önkielégítésre vette rá őket. A cserkészvezetőt ezután az egyik gyerek szülei fenyegették meg azzal, hogy vagy lemond minden tisztségéről vagy feljelentik. A férfi a szabad elvonulást választotta, így rendőrségi ügy ezután sem lett az esetből. Végül az anyuka egyik barátnője fordult a cserkészek országos vezetőségéhez, de ők sem tudták rávenni, hogy tegyen feljelentést. „A feljelentést a szülők nem szeretnék, mert nem akarják, hogy a gyerekeket meghurcolják, ezért egy bejelentéssel éltünk, és a rendőrséget tájékoztattuk arról, hogy van egy ügy, amelyet ki kell vizsgálni” – közölte Solymosi Balázs.

 Távozása után az érsekséghez tartozó ifjúsági irodán még a zárakat is lecserélték. „Abban az épületben, ahol a cserkészek találkozóhelye volt, ott a kulcsokat lecseréltük ezen események után, hogy V. Gábor ne tudjon oda felmenni véletlenül sem” – nyilatkozta a Célpontnak Márfi Gyula veszprémi érsek. A férfi egy veszprémi házban él édesanyjával. A férfit telefonon érte utol a Célpont stábja, de nyilatkozni nem akart.

A Magyar Cserkészszövetség szombaton közleményt adott ki, melyet eljuttatott az Országos Sajtószolgálathoz (OS). Ebben azt írták, a Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanújával, mellyel szövetségük egykori tagja hozható kapcsolatba. Állítják, amint az ügy a tudomásukra jutott, azonnali vizsgálatot indítottak. Egyeztettek az esettel vélhetően összefüggésbe hozható személyekkel, és amint megalapozottnak találták a kapott információkat, bejelentést tettek

Hangsúlyozzák: az üggyel összefüggésbe hozott egykori csapatparancsnok a rendőrségi eljárás indulásakor már nem volt tagja a szövetségnek, de távol tartatják korábbi csapatától, amelyet nem szüntettek meg, tevékenységüket azonban folyamatosan ellenőrzik egy pedagógiai fejlesztő munkatárs, és egy cserkészvezető közreműködésével

Ajánlott videó

Olvasói sztorik