Közélet

Kést állított ismerőse fejébe, nyolc évet kapott érte

„Na most gyere, ha ember vagy!”- mondta a vádlott, majd szúrt.

Bűnösnek találta emberölés kísérletében a Debreceni Törvényszékazt a férfit, aki tavaly decemberben – éppen egy éve – megkéselte ismerősét Balmazújvárosban, egész pontosan markolatig döfte a kést áldozata koponyájába. Tettéért első fokon nyolc év börtönt kapott, emellett utólagosan le kell töltenie egy 6 hónapos fogházbüntetést, mivel a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A bíróság szerint a vád teljes mértékben bizonyítást nyert. Eszerint egy évvel ezelőtt a férfi – miután alkalmi munkájával végzett – kollégáival elment egy kocsmába, ahol sörözött és pálinkázott. Ismerőse nem sokkal később érkezett. Beszélgetni kezdtek. Főként a börtönben együtt eltöltött időkről volt szó, ám egy idő után az áldozat ráunt a börtöntémára és kérte, hogy váltsanak – ezen tört ki közöttük a vita. Miközben a megkéselt férfi felkereste a mellékhelyiséget, a vádlott a nadrágjából előhúzott egy 10-12 centiméter pengehosszúságú tőrkést, és mutogatni kezdte a társaságnak. Pár perc múlva újra feszültté vált a hangulat, áldozata hiába próbálta leszerelni a vádlottat. A támadó „sittes golyófejű” jelzővel illette ismerősét, akinél ezzel betelt a pohár, ököllel arcon vágta sértegetőjét.

Mindketten elestek és a földön dulakodva kölcsönösen záporoztak az ütések. A söröző két vendége választotta szét őket, a kijárat felé menet azonban a vádlott újabb provokációba kezdett: „na most gyere, ha ember vagy!”. A két férfi megint egymásnak esett. Verekedés közben aztán a vádlott előkapta a korábban mutogatott tőrkést, és előbb ellenfele hónaljába, majd a halántékába döfte. A szúrás erejét mutatja, hogy a kés markolatig hatolt.

A támadó ezután hazament, áldozatát a mentők már eszméletlen, magatehetetlen állapotban találták. 

A Debreceni Törvényszék szerint az a védekezés, miszerint a vádlott jogos védelmi helyzetben volt, nem állta meg a helyét. A bírónő kiemelte: a férfi maga is elismeri, hogy ittas állapotban kötözködős fajta és Balmazújváros többi kocsmájába már nem is járt, mert mindenhol volt valamilyen incidense. Az is tény, hogy áldozata is elengedett néhány ütést, de azok csak felületes sérüléseket okoztak, miközben a vádlott késsel esett neki a társának. A szúrás maradandó károsodást okozott.

A megkéselt férfi azt mondta, hogy azóta is kettős látása van, fáj a feje és folyamatosan romlik a látása. Kiderült, azért sérelmezte a börtönről szóló beszélgetést, mert ő maga csak egy pénzbüntetés átváltása miatt került rövid időre rácsok mögé.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész ugyan tudomásul vette a bíróság határozatát, a vádlott és védője azonban fellebbeztek.  A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik