Közélet

Kritikus és veszélyes a helyzet az utakon

leszakadt jeges faágak (ónos eső, leszakad faágak, jég, )
leszakadt jeges faágak (ónos eső, leszakad faágak, jég, )

Egymás után dőlnek az útra a fák, illetve törnek le a hatalmas ágak. Egyre többfelé okoz gondot a jegesedés. Volt, aki a munkahelyén ragadt, egyes helyek megközelíthetetlenek. Kedd reggelre jégpáncél boríthatja az utakat, éjjel havazhat is.

KÉSŐ ESTI UPDATE!!!! Ezrek áram nélkül Mogyoródon

Több mint kilencezer ember maradt áram nélkül a leszakadó villanyvezetékek miatt Mogyoródon hétfőn este – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csámpai Attila elmondta, hogy a vezetékek a ráfagyott csapadék súlya miatt szakadtak le. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán, de a rossz időjárási körülmények rendkívül megnehezítik a munkát.

Folyamatosan esik az eső, köd van és csökken a hőmérséklet – mondta a szóvivő.

Lezárták az M31-est

Felsővezeték-szakadás miatt teljesen lezárták az M0-st Gödöllővel összekötő M31-es autóutat hétfő este – tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Beluzsárné Belicza Andrea közlése szerint a 9-es kilométerszelvényénél szakadt le egy vezeték. Amíg nem hárítják el a hibát, nem lehet használni az utat. Budapestet, illetve az M3-as autópályát az M0-s autóúton lehet elérni.

ESTI UPDATE!!!

Kritikus a helyzet a Mátra útjain az erdősávok és fasorok mentén az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt – olvasható a katasztrófavédelem honlapjára hétfő este feltett közleményben. A közlemény szerint az esti és éjszakai órákban is fokozott a balesetveszély a Mátra útjain, ezért azt kérik, hogy ne induljanak útnak az emberek.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint Heves megyében, a 24-es főúton a galyatetői elágazó és Parádsasvár közötti útszakaszt lezárták, és nem lehet közlekedni a Galyatető és a mátraszentlászlói elágazás közötti úton sem. Galyatetőn egy trafóház környezetében keletkezett tűz, ezt a pásztói hivatásos tűzoltók oltották el.

Veszélyes és bonyolult

Így nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet Bakondi György hétfőn este az M1 Híradójában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója az mondta: a fővárosban a Normafa, illetve a Svábhegy térségében főleg a kidőlt fák és a leszakadt faágak okoztak nagyon komoly problémát, néhány helyen pedig az elektromos vezetékek is megrongálódtak.

“Ezzel együtt az erőfeszítéseink sikerrel jártak, mert ugyan konvojban, de mindenkit haza tudunk juttatni” – hangsúlyozta. Buszokat is munkába állítottak és a rendőrség is segít a konvojok kísérésében – tette hozzá. Pest és Heves megyében – elsősorban az erdős területeken – hasonló a helyzet: a fakidőlések jelentős problémát okoztak, volt olyan helyszín is, hol egy gázcsonkot rongált meg egy lezuhanó fatörzs – ismertette. á

Több helyen is járhatatlanok az utak – mondta, hozzátéve, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a katasztrófavédelem az utakat megtisztítására és a forgalom biztosítására. “Talán a legkomolyabb helyzet Dobogókő térségében alakult ki, ahol az áramellátás nagyvezetékei is megsérültek. Itt melegedőhelyet alakítottunk ki, aggregátorokat szállítottunk a helyszínre és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség erői házról házra járnak, hogy meggyőződjenek arról, senki nem maradt a fűtés nélküli lakásokban” – mondta.

Előreláthatólag a helyzet nem javul majd éjszaka, néhol havazás válthatja az esőt – figyelmeztetett a főigazgató, aki azt kérte, hogy az emberek mindenképpen tájékozódjanak mielőtt útnak indulnak, és számítsanak útlezárásokra, illetve a forgalom lassulására.

Egyre több helyen kellenek a katasztrófavédelmisek

Egész éjszaka dolgozni fognak a katasztrófavédelem munkatársai néhány Pest megyei településen, hogy reggel mindenki el tudjon indulni a munkahelyére – mondta Hajdu Márton hétfőn az MTI-nek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: többtucatnyi – főként Pest megyében és a budai hegyvidéken lévő – településen okozott problémát a télies időjárás. A legtöbb helyen a kidőlő vagy az úttestre fagyó fák miatt kellett korlátozni a forgalmat, esetleg lezárni egy útszakaszt. Pontos adatot egyelőre nem tudott mondani, mert folyamatosan nő azon esetek száma, amikor be kell avatkozniuk.

A legsúlyosabb helyzet továbbra is Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben van, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken.  Elmondta, hogy Pilisszentkereszten újra van áram, viszont a másik két településre aggregátorokat kell vinni.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy kedd reggelre jégpáncél boríthatja az utakat, ezért arra kér minden autóst, hogy óvatosan közlekedjen. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén azt közölték az MTI-vel, hogy nem volt több esetük, mint egy szokványos napon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást rendelt el Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékre kedd éjfélig. Mint írják: az ország túlnyomó részén az eső lesz a jellemző, de hétfő este és az éjszaka első felében az északi, északkeleti megyékben továbbra is előfordulhat ónos eső. Az éjszaka folyamán északkeleten és a hegyekben fokozatosan havas eső, havazás váltja fel az esőt, ónos esőt, és ezeken a tájakon akár 5 cm-t meghaladó hóréteg is kialakulhat. A Budapest-Szeged vonaltól északkeletre még kedden is jelentős mennyiségű csapadék várható (10-15 mm).

Fotó: MTI / Marjai János

Több vonalon is késnek a vonatok

Az újszászi vonalon jelentős, akár többórás, a ceglédi és a miskolci vonalon 15-30 perces késéssel járnak a vonatok – közölte a Mávinform kedden este az MTI-vel. A közlemény szerint a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon az ónos eső okozott problémát: Kőbánya-felsőtől szinte Szolnokig ráfagyott a víz a sínre és a felsővezetékre.

A gyömrői állomást egy időre teljesen ki kellett zárni a forgalomból emiatt, illetve Maglód és Gyömrő között a biztosítóberendezés is elromlott – fűzték hozzá. A feltorlódások és a szerelvényfordulók miatt már jelentős 130-160 perces késések is előfordulnak – írták.

Hasonló helyzet kezd kialakulni a ceglédi és a miskolci vonalon is, de ott egyelőre csak maximum fél órás késésekkel kell számolni. Problémát jelent ugyanakkor a biztosítóberendezések beázása, ezért a későbbiekben ezeken a vonalakon is jelentős késések lehetnek. Az érintett vonalakon várhatóan csak kedd hajnalra állhat helyre a forgalom.

Fotó: MTI / Demecs Zsolt

A Börzsönyben is veszélyes lehet a jegesedés

Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál, így a Börzsönyben is, a jelenlegi időjárási helyzetben – tájékoztatta az Ipoly Erdő Zrt. hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint egyes helyeken, például a Csóványosi kilátónál megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, és előfordulhat, hogy kidőlt fák zárják el az utat. Azt írták: ilyen útszakaszok a Diósjenő-Kemence völgyi út, ahol a Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető úton is adódhatnak problémák.

Hozzátették: várhatóan éjszaka és reggel sem javul a helyzet, az sem kizárt, hogy rosszabbra fordul. Gyalogosan és járművel is veszélyes lehet ilyenkor az erdő – hívták fel a figyelmet. Ezért arra kérik az erdőlátogatókat, hogy lehetőség szerint ne a Börzsönyt válasszák kirándulásuk helyszínéül addig, míg az időjárás kedvezőbbre nem fordul.

Megnyitották a XII. kerületi Eötvös utat

A lakókat tízes konvojokban kísérik az ónos eső miatt veszélyessé vált útszakaszon. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere hétfő este azt mondta az MTI-nek, hogy a környéken lakók hazamehetnek a korábban lezárt úton, miután az erdészet szakemberei és a tűzoltók levágták a nagyobb ágakat. A korábban a Konkoly-Thege Miklós úton a Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) ragadt dolgozók a XI. kerület felé távozhattak; az óvodásokat, iskolásokat pedig szüleik, illetve az önkormányzat kisbusza hozta le a magasabban fekvő területről.

A polgármester fontosnak tartja, hogy a Normafa környékén senki ne hagyja el otthonát éjszaka, mert a fagy és a folyamatos eső miatt tovább nő a fákra nehezedő súly. Azt tanácsolta: aki teheti, reggel ne menjen munkába. Pokorni Zoltán azt is kérte, hogy a környéken lévő óvodákba, iskolákba – Normafa úti, Őzike, Pingvin, Művész utcai óvodákba, Tüskevár iskolába, valamint a Csillebérci tábor területén lévő magánintézményekbe – ne vigyék reggel a gyermekeket. Kitért arra is, hogy a kerületi óvodák, iskolák közétkeztetését is a Normafa környékéről látják el, de meg tudják oldani a kiszállítást.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy éjszaka is lehetnek áramszünetek, ezek elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A polgármester a helyzet miatt azt javasolta, hogy a lakosság keresse fel az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalát, a Hegyvidék – Több mint kerület-et, ahol folyamatos a tájékoztatás.

A reggel óta tartó folyamatos esőzés és ónos eső miatt Budapesten és Pest megyében komoly forgalmi akadályok keletkeztek. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken több helyen is útlezárás akadályozza a közlekedést. Az ónos eső miatt az erdős területeken, a fásításokban, útszéli fákon helyenként több centiméter vastagságú jégtakaró alakult ki, amelynek a súlya alatt ágak törnek le és fák dőlnek ki – olvasható az Országos Katasztrófavédelemi Igazgatóság délutáni felhívásában.

Az ónos eső leszakított egy húsz kilovoltos felsővezetéket is, emiatt áram nélkül maradt Dobogókő, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek. A helyzet kezelésére operatív törzs alakult utóbbi két településen. A probléma megoldásában a katasztrófavédelem, a közút, a rendőrség, az áramszolgáltató és az erdészek mellett részt vesz a katasztrófavédelemmel szorosan együttműködő Pilis mentőcsoport is. Mindhárom településen melegedőhelyeket alakítottak ki, ahol megfelelő mennyiségű védőital, pokróc és alapvető élelmiszerek is rendelkezésre álllnak.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató  áramfejlesztőket szállít a helyszínre.

A tömegközlekedéssel utazók hosszabb menetidőre, a közúti közlekedésben résztvevők pedig torlódásokra számíthatnak. Ahol az éjszaka folyamán fagypont alá esik a hőmérséklet, ott a lehullott csapadék több centiméter vastag jégpáncélt is képezhet a hajnali órákra, ezért mindenki körültekintően közlekedjen.

Gödöllőn délután egy 25 méteres fa ágai leszakadtak, és rázuhantak egy épületre. Gyömrőn az Apafi utca egyik házánál a villanyóra is megrongálódott, emiatt a környéken nincs áram. Az áramszünet érinti a közeli óvodát és az iskolát. A gyömrői önkéntes tűzoltók és az érintett intézmények vezetőivel a kapcsolatot felvették. Ugyancsak Pest megyében, egy 15 méteres kidőlt fát kell eltávolítani az M3-as autópályáról, a 32-33 kilométer közötti szakaszon az ottani pihenőhely bejáratánál. A gödöllői hivatásos tűzoltók a fa eltávolítását megkezdték. A Nyíregyháza felé tartók a burkolat letakarításáig a megszokottnál lassabb haladásra számíthatnak.

Pilisi Parkerdő Zrt.

A fővárosban sem túl jó a helyzet, több baleset is történt: a jegesedés miatt forgalmi akadály alakult ki Budapesten a II., a III. és a XII. kerületben, a budai hegyvidéki körzetekben. A jegesedés az elektromos és a telefon vezetékeket sem kíméli. Az egyik szállodából 38, ott rekedt külföldi gyermeket kellett kihozni, ebben a fővárosi tűzoltó egységek nyújtottak segítséget. Az utakon keresztbe fekvő fák miatt akadozik a forgalom, a parkoló járművek is veszélyben lehetnek. Le kellet zárni a XII. kerületben az Eötvös utat, a Konkoly Thege Miklós utat, a Jánoshegyi utat és ezek környékét. Tűzoltók dolgoznak reggel óta a Budakeszi úton, valamint Nagykovácsi belterületén is. A Szépvölgyi, a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi és az Őzike utakon, valamint a Selyemakác utcában egy-egy útszakaszt ideiglenesen szintén le kellett zárni. A közműszolgáltatók a helyszínen dolgoznak a vezetékek helyreállításán.  A fővárosi hivatásos tűzoltók, valamint a rózsadombi és a pesthidegkúti önkéntes egységek folyamatosan dolgoznak a veszély elhárításán. Több mint tíz helyszínen ötven tűzoltó távolítja el motoros fűrésszel és kézi szerszámokkal a jeges fákat, faágakat, de folyamatosan vastagodik a fákon a jégréteg, így továbbra is törnek, emiatt nagy a balesetveszély. Az úton fekvő fák miatt több szakaszon nem lehet közlekedni. Kérjük az autósokat, lehetőség szerint kerüljék el az érintett környékeket.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra 13 óra 30 percig 700 jelzés érkezett a kritikus területről. Jelenleg is minden percben több jelzést kap az igazgatóság ügyelete.  A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint biztonsági okokból szintén nem közlekedik a libegő, illetve a Gyermekvasút. A Pilisi Parkerdőtől kapott információ szerint a budai turistautakat az erdészek lezárták. A budai oldalon a katasztrófavédelmi megbízottak és az önkormányzatok munkatársai biztosítják a helyszíneket.  A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a budai oldalon a magasan fekvő, le nem zárt utakon fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

A Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) dolgozó emberek nem hagyhatják el munkahelyüket. A katasztrófavédelem azt tervezi, két busszal igyekszik kivinni a dolgozókat. Kitért arra is, hogy a Svábhegyi fogaskerekű megállótól kocsival már nem lehet feljutni a hegyre. Egyelőre gyalog még engedik az embereket, de lehet, hogy csak addig, amíg besötétedik.

Hegyvidék polgármestere azt kéri, senki ne induljon el otthonról. Aki pedig nem tud hazajutni, próbáljon máshol szállást keresni. Akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott. Pokorni Zoltán elmondta, hogy jelenleg idevárják Varga Ferencet a budai katasztrófavédelmi igazgatót. A polgármester bízik abban, hogy a katasztrófavédelem és a Pilisi Parkerdő Zrt. dolgozóinak kedd reggelre, délelőttre sikerül biztonságossá tenni a XII. kerületi utakat.

Ugyanakkor a polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a közétkeztetést végző konyha is fent van a hegyen. Így elképzelhető, hogy az óvodáknak, iskoláknak kedden nem tudnak ételt szállítani, emiatt a szülőktől azt kéri, hogy a szokásosnál több ételt csomagoljanak gyermekeiknek.

Fotó: Uhlar Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik