Közélet

Tbc-től a tífuszig – veszélyes betegségeket hozhatnak a hazánkba szökők

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 11. 26. 13:03

Volt olyan nap, hogy 374 migránst kaptak el egyetlen nap alatt, csak Csongrád megyében.

Tavaly csaknem 17 ezer illegális határátlépőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei. A rossz közegészségügyi helyzetű országokból érkezők között akadhatnak fertőző betegséget hordozók. A rendőrség 24 órára veheti idegenrendészeti őrizetbe a határsértőket, ezalatt a szükséges egészségügyi vizsgálatokat el kell végezni – írja a Zsaru magazin.

A rendőrség felkészült arra, hogy speciális betegségekkel, fertőzéssel, vírussal küzdő migránsok is megjelenhetnek a határon – mondta Báró Lívia főorvos, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egészségügyi alosztályának vezetője.Az állomáson 24 órás ügyeletben dolgozik egy rendőrorvos és egy szakképzett ápoló. Ha kiugróan sok határsértőt kapnak el, rendőrkézre, a teljes rendőrségi egészségügyi állomány szolgálatba helyezhető. A rekord 374 migráns volt egyetlen nap alatt. 

Ha fertőzött beteget találnak, az elkülönítő egységben helyezik el, meggátolva a fertőzés továbbterjedését. A határon elfogott fertőző beteg ellen addig nem lehet idegenrendészeti eljárást indítani, míg meg nem gyógyul. HIV-pozitív, tbc-s, tífuszos, rühes, tetves betegeket regisztráltak már korábban is, ám az új orvosi bázis a speciális afrikai, ázsiai eredetű fertőzések kiszűrésére is alkalmas.

A honvédség segítségével létrehoztak egy speciális fertőtlenítőkonténert, Az ide bekerülő határsértő a bejáratnál levetkőzik, ruháját veszélyes hulladékként kezelik, vagyis megsemmisítik. Ezután a zuhanyzóban fertőtlenítő fürdésen vesz részt. A szakápoló mellett egy rendőr ügyel a biztonságra, pánikgomb is van a konténerben, ha bármi baj történne. Belül vandálbiztos, leszerelhetetlen minden. A fürdés után az illegális migránsok fertőtlenített törülközőt, ruhaneműt kapnak, az ápolók szükség esetén fertőtlenítőszerrel, kenőccsel kezelik a beteget. Két ülepítőmedence van a konténerek mellett, rendszeresen klórmésszel tisztítják a fürdetőből kifolyó vizet, csak a dupla fertőtlenítés után kerülhet be a már megtisztított szennyvíz Szeged csatornarendszerébe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.