Közélet

Tbc-től a tífuszig – veszélyes betegségeket hozhatnak a hazánkba szökők

Volt olyan nap, hogy 374 migránst kaptak el egyetlen nap alatt, csak Csongrád megyében.

Tavaly csaknem 17 ezer illegális határátlépőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei. A rossz közegészségügyi helyzetű országokból érkezők között akadhatnak fertőző betegséget hordozók. A rendőrség 24 órára veheti idegenrendészeti őrizetbe a határsértőket, ezalatt a szükséges egészségügyi vizsgálatokat el kell végezni – írja a Zsaru magazin.

A rendőrség felkészült arra, hogy speciális betegségekkel, fertőzéssel, vírussal küzdő migránsok is megjelenhetnek a határon – mondta Báró Lívia főorvos, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egészségügyi alosztályának vezetője.Az állomáson 24 órás ügyeletben dolgozik egy rendőrorvos és egy szakképzett ápoló. Ha kiugróan sok határsértőt kapnak el, rendőrkézre, a teljes rendőrségi egészségügyi állomány szolgálatba helyezhető. A rekord 374 migráns volt egyetlen nap alatt. 

Ha fertőzött beteget találnak, az elkülönítő egységben helyezik el, meggátolva a fertőzés továbbterjedését. A határon elfogott fertőző beteg ellen addig nem lehet idegenrendészeti eljárást indítani, míg meg nem gyógyul. HIV-pozitív, tbc-s, tífuszos, rühes, tetves betegeket regisztráltak már korábban is, ám az új orvosi bázis a speciális afrikai, ázsiai eredetű fertőzések kiszűrésére is alkalmas.

A honvédség segítségével létrehoztak egy speciális fertőtlenítőkonténert, Az ide bekerülő határsértő a bejáratnál levetkőzik, ruháját veszélyes hulladékként kezelik, vagyis megsemmisítik. Ezután a zuhanyzóban fertőtlenítő fürdésen vesz részt. A szakápoló mellett egy rendőr ügyel a biztonságra, pánikgomb is van a konténerben, ha bármi baj történne. Belül vandálbiztos, leszerelhetetlen minden. A fürdés után az illegális migránsok fertőtlenített törülközőt, ruhaneműt kapnak, az ápolók szükség esetén fertőtlenítőszerrel, kenőccsel kezelik a beteget. Két ülepítőmedence van a konténerek mellett, rendszeresen klórmésszel tisztítják a fürdetőből kifolyó vizet, csak a dupla fertőtlenítés után kerülhet be a már megtisztított szennyvíz Szeged csatornarendszerébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik