Közélet

Nyelvvizsgabotrány – negyvenegyen a vádlottak padján

Havonta átlagosan harmincan jutottak nyelvvizsgához; köztük rendőrök, pénzügyőrök, bv-sek, tűzoltók, ügyvédek és élsportolók.

A vádirat-ismertetéssel kedden megkezdődött a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt negyvenegy ember ügyének tárgyalása első fokon az úgynevezett nyelvvizsgabotrányban a Monori Járásbíróság ügyeként a Budapest Környéki Törvényszéken. A vád szerint a nyelvvizsga-bizonyítványok korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet tíz évig tevékenykedett, felszámolása 2013 márciusában kezdődött meg. A bűnszervezet tagjai személyesen, újságokban, szórólapokon toborozták azokat, akik nem tudással, hanem pénzért akartak német vagy angol nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgához jutni. A jelentkezőktől a szervezők eltérő, a vizsga szintjéhez, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez igazodó árat kértek százezer és kilencszázezer forint között.

A vádlottak között vannak az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának (ITK) mint vizsgaközpontnak az egykori munkatársai, valamint a budapesti NovoSchool Kft., a vecsési Studium 98 Nyelviskola és Oktatási Központ Kft. és a TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület váci szervezetének mint vizsgahelyeknek az alkalmazottai. A bűnszervezet tagjai Budapesten, Vácon és Vecsésen működő nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak megvesztegetése révén előre megszerezték az írásbeli és laborfeladatokat, és ezekből személyre szabott megoldásokat készítettek, amelyeket a vizsgázók e-mailben vagy személyesen kaptak meg. A vizsgáztatók a szóbelin előre egyeztetett kérdéseket tettek fel. Havonta átlagosan harmincan jutottak így nyelvvizsgához; köztük 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntetés-végrehajtási dolgozó, 48 tűzoltó, valamint több ügyvéd, egyetemi oktató, végrehajtó és élsportoló.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség nyár végén 1009 gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást, és 41 ember ellen emelt vádat önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon. Több mint kilencszáz gyanúsított esetében vádelhalasztást alkalmazott, huszonötöt megrovásban részesítettek, körülbelül harminc emberrel szemben pedig – mivel nem lehetett bizonyítani bűncselekmény elkövetését – megszüntették a nyomozást, tájékoztatta korábban Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Mivel a vádelhalasztás ellen hetvenhatan panasszal éltek, velük szemben vádemelésre került sor, s a bíróság kedden, a tárgyalás kezdő napján jelezte, hogy a cselekmények összefüggése okán indokolt az ügyeket egyetlen eljárásban tárgyalni, vagyis egyesíteni. Ebben az esetben a vádlottak száma 117 főre ugrik.

Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta: mivel a 76 főből 40 rendőr, 10 pénzügyőr, két tűzoltó, egy büntetés-végrehajtási dolgozó, így az ő ügyükben katonai bíróság jár el, amennyiben a bűncselekményt a szolgálati helyükön vagy a szolgálati viszonyukkal összefüggésben követték el, éppen ezért lehetséges, hogy az ügy – mind a 117 szereplővel – katonai bíróságon folytatódik.

A szóvivő az MTI kérdésére közölte: a kenőpénzeket elfogadó egyes szereplők között volt olyan, aki 31 millió forintot kapott összesen 451 embertől; az elsőrendű vádlott összesen 1391 emberrel került így kapcsolatba és megközelítőleg 28 millió forintban részesült, míg egy házaspár együtt 30 millió forintot szedett össze.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.