Közélet

Megerőszakolós videók – a rendőrség rátett egy lapáttal

Ezúttal Vas megye szólalt meg a témában. Ha elfelejtettük volna, elmékeztetnek: a kacérkodó fiatal lányok bajba kerülhetnek.

Alig néhány napja, hogy a rendőrség közzé tette prevenciós rövidfilmjeit, ezúttal Baranyában, és ezúttal a szexuális erőszak témakörében. A három, részenként alig 45 másodperces videó azonban kiverte a biztosítékot, minekutána erőteljesen azt sugalllják,hogy a lányok lényegében kihívó viselkedésük miatt maguknak köszönhetik, ha rájuk veti magát valaki. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) nem is hagyta annyiban a dolgot, online petíciót indított. Szerintük a kisfilmek leginkább azt bizonyítják, hogy az áldozatok semmi jóra nem számíthatnak, ha ilyen esetben a rendőrséghez fordulnak segítségért.

Íme az egyik:

Úgy tűnik, Vas megyében is hasonló véleményen van a rendőrség, bár videó ezúttal nincs, tanácsok annál linkább. A fiataloknak szánt üzenet ezúttal is kristálytiszta: lányok, ne kacérkodjatok, mert bajba kerülhettek.

„A legcélszerűbb elkerülni a veszélyes helyzeteket, ehhez azonban elengedhetetlen az erőszakra irányuló szándék időben történő felismerése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőzésben a női metakommunikációnak óriási szerepe van. A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben.”

November 25 a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja, a rendőrség egyébként ennek kapcsán tette közzé közleményét, melyet teljes egészében ide kattintva olvashat el.

Olvasói sztorik