Közélet

Kétmillió dollár kértérítés egy amerikainak a dunaföldvári bioetanol gyár miatt

Egy horvát származású orvos a győztes.

Kétmillió dolláros kártérítést ítélt meg egy iowai bíróság pénteken annak a horvát származású amerikai orvosnak, aki egy ír üzletember segítségével Horvátországban kívánt bioetanolgyárat építeni, de társa végül megkerülte őt, és a projektet Magyarországon valósította meg.

Branimir Catipovic a tőke nagy részét biztosító Mark Turley ír vállalkozóval és az etanolgyárakra szakosodott Roland Fagen amerikai építőipari szakemberrel fogott össze, hogy Eszéken építsenek fel egy üzemet. Utóbb azonban két társa megpróbálta módosítani a megállapodást, így az eszéki beruházás nem valósult meg. Turley és Fagen végül Catipovic nélkül és Magyarországon (Dunaföldváron) épített 200 millió dollárosból bioetanol-üzemet.

Catipovic a szerződés megszegése miatt indított pert ellenük az Egyesült Államokban még 2011-ben, de Fagen ellen már a per kezdete előtt ejtették a vádakat. A szerződésszegés vádját a bíróság végül Turley esetében sem tartotta megalapozottnak, de úgy ítélkezett, hogy az ír vállalkozótól kártérítés jár az orvosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik