Közélet

Vizoviczkiék tagadnak

Elkezdődött a vendéglátós vállalkozó és harminckét társa ellen költségvetési csalás miatt zajló büntetőper.

A vád szerint Vizoviczki László az 1990-es években prostitúciós szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokkal vált ismertté a budapesti éjszakában, majd ismeretlen forrásból vendéglátós tevékenységbe fogott. Az illegális jövedelem növelésének érdekében cégei megtévesztették az adóhatóságot, nem tettek eleget számlaadási kötelezettségüknek sem.

Az ügyészség szerint Vizoviczki a rendszer hatékony működtetésének érdekében több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre és jó kapcsolatot épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a V. kerületi kapitányság vezető beosztású tisztjeivel, valamint más hatósági dolgozókkal.

A korrupt rendőrök feladata az volt, hogy kijárják, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken ne legyenek hatósági ellenőrzések vagy ha mégis, akkor azokról időben értesüljenek. A konkurens szórakozóhelyeken viszont gondoskodtak a gyakori ellenőrzésekről, igazoltatásokról. Vizoviczki szórakozóhelyein többször megkárosítottak külföldi vendégeket, az ilyen ügyek elsikálása is a beavatott rendőrök dolga volt.

Bonyolult, hierarchikusan felépülő bűnözői hálózat alakult ki, melyet Vizoviczki uralt. A folyamatos terjeszkedés eredményeként a 2000-es évek közepére egyre több, vendéglátóipari tevékenységet folytató társaságban szerzett befolyást, illegális eszközökkel átvette egyebek mellett a Hajógyári-sziget vendéglátóhelyeinek üzemeltetését is.

Az ügyben született iratok, bűnjelek 800 dossziéban vannak, egy egész szobát megtöltenek – mondta az ügyész. Vizoviczki és a legtöbb társa a szerdai tárgyaláson tagadta bűnösségét, egy megvádolt idős asszony el is sírta magát. Többen viszont részben elismerték felelősségüket. A vádlottak többsége nem tett vallomást.

 Vizoviczki eltakarta az arcát a kamerák elől
(Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

A szerdai tárgyalásra Vizoviczki Lászlót bilincsben hozták, ő előzetesben van, vádlott-társai többsége ellen viszont nincs kényszerintézkedés – írja az MTI. A nyomozás 2012 elején kezdődött a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtése alapján, néhány hónap múlva pedig elfogták az első gyanúsítottakat, köztük rendőrtiszteket.

Mint korábban írtuk, csak az elsőfokú eljárás is eltarthat jövő áprilisig.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik