Közélet

Hatalmas per kezdődik szerdán Vizoviczkiék ellen

Harminchárom vádlott áll a Fővárosi Törvényszék elé, csak az első fok is áprilisig tarthat.

„Az ügyészség csak 2010-ig ment vissza az időben, holott ezek a dolgok már a rendszerváltás óta így mennek. Sőt, a mai napig semmi nem változott” – mondta a HVG.hu-nak az adócsalás miatt zajló eljárás egyik vádlottja, aki Vizoviczki László bennfentes embere volt. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség idén augusztusban, a hatóság szerint Vizoviczki társaival együtt nyolcszázmilliós kárt okozott.

Az eljárás során Vizoviczki lakásán négyszázmillió forint készpénzt találtak. Az éjszaka császáraként emlegetett vállalkozó erről azt vallotta, hogy egy része az elmúlt tíz évben családtagjai legális üzleti tevékenységéből keletkezett, másik részét pedig az elmúlt évtized megtakarításai adták, és azért nem rakta bankba, mert az árfolyamingadozások és az alacsony banki kamatok miatt nem látta értelmét.

Az ügyészek szerint viszont Vizoviczki adócsalást követett el, ezért vele és üzletvezetőivel szemben is büntetőeljárást indítottak. Vizoviczki idén májusban újra rács mögé került, erre azért kerülhetett sor, mert egy családtagja ellene vallott – azt állította, hogy Vizoviczki megkérte arra, hogy vigye el helyette a balhét.

Az adócsaláson kívül 22 vádlottal szemben a törvényszék Katonai Tanácsa folytat eljárást hivatali veszegetés, hivatalos személy általi kötelességszegés és más bűncselekmények miatt. A vádlottak közt van hét volt rendőr, köztük öten vezető beosztásúak, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, önkormányzati köztisztviselő és közegészségügyi felügyelő. Az adócsalási és a korrupciós szál szétválasztása azonban kevésbé érthető – mint az ügyészség a gyanúsításban megfogalmazta, a vesztegetéssel fenntartott illegális rendőri védelem fő célja az volt, hogy egyetlen hatóságnak se lehessen valós képe Vizoviczki szórakozóhelyeinek forgalmáról.

Vizoviczki az általa lefizetett embereket a konkurencia ellen is felhasználta, még azt a trükköt is bevetette, hogy a másutt fellépő ismert DJ-t a szállodai szobájából vitette el a rendőrökkel. A legelterjedtebb magyarázat szerint azért most indult eljárás a vállalkozó ellen, mert valakinek fájt a foga a szórakozóhelyeire, de a helyzetet jobban ismerők szerint most nem valószínű, hogy megérné bárkinek is átvenni ezeket a túl nagy felhajtás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik