Közélet

„Isteni sugallatra” verte szét élettársa fejét

Megkezdődött annak a mélykúti férfinak a pere, aki azt hallucinálta, hogy rossz szellemektől kell megszabadítania élettársát.

Beismerte az állítása szerint isteni útmutatás alapján elkövetett gyilkosságot az a férfi, akit élettársa előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett megölésével vádolnak. A negyvenéves mélykúti férfi jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet kényszergyógykezelése alatt áll, büntetőperének tárgyalása szerdán kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken.

Az orvosszakértő szerint a vádlott elmebetegségben, lélekhasadásos elmezavarban szenved, magatartását téveszmék és hallucinációk irányítják. A tárgyaláson elhangzott, hogy 2013 májusában látomások kezdték gyötörni, miszerint élettársát rossz szellemek kínozzák, akiktől isteni útmutatás alapján neki kell a nőt megszabadítani úgy, hogy lyukat üt a fején. Végül tavaly szeptemberben a férfi egy kalapáccsal nagy erővel hátulról fejen ütötte élettársát, majd miután az a földre esett, többször újra lesújtott. A nő a helyszínen meghalt, a kalapács a koponyacsontba szorult.

A vádlott ezután a holttest mellett imádkozni kezdett, majd lemosakodott, átöltözött és visszament a munkahelyére. Később elment az iskolába, ahol elbúcsúzott kisfiától, onnan pedig egy ismerőséhez, akinek elmondta a történteket. Értesítették a körzeti megbízottat, a férfi feladta magát.

A férfi a tárgyaláson tartotta magát ahhoz, hogy nem tervelte ki előre a gyilkosságot, a helyszíni szemle során azonban találtak egy kézzel írott jegyzetfüzetet, ami erre enged következtetni. Elhangzott, hogy a vádlott betegesen féltékeny volt a nőre, de a tanúk úgy ítélték meg, hogy ezt leszámítva a család normális, hétköznapi életet élt.

Az eljárás január 28-án folytatódik. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik