Közélet

Kisemmizte az egyik lakót az idősotthon vezetője

Egy ügyvéd segített neki abban, hogy ajándékozási szerződésekkel hozzájusson egy idős asszony vagyonához.

Nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy zalai idősotthon vezetőjét és egy ügyvédet csalás és ügyvédi visszaélés miatt – tájékoztatta az MTI-t a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője. Az igazgató munkaköri leírása tartalmazta, hogy erkölcsi és anyagi felelőssége van az ott lakók értéktárgyainak megőrzéséért és a lakóktól tilos pénzt, vagyontárgyat, ajándékot elfogadnia.

Az előírás ellenére a vádlott az otthonban lakó, szellemi leépülésben szenvedő gondozottól elfogadott 3,7 millió forintot, egy 1,7 millió forintot érő ingatlant és egy 4,9 millió forintos kamatozó betétet. Az ügyvéd ezekről ajándékozási szerződéseket készített.

A vád szerint az ügyvéd figyelmen kívül hagyta az ajándékozó állapotát és magatartásával hozzájárult a rendkívül aránytalan szerződések megkötéséhez. A vádlottak szerint az idős asszony azért mondott le vagyonáról, mert annak fejében az otthon vezetője karbantartotta volna az ingatlant és gondoskodott volna a temetésről.

Az idősotthon vezetője 14 hónapos, két évre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, emellett három évre eltiltották szociális intézmények vezetésétől. Az ügyvédet szintén három évre eltiltották foglalkozásától és másfél év, két évre felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik