Közélet

Luxusautókat lopott a Budapesten lefülelt bűnbanda

A különböző bontókban és "pihentető helyeken" - egyebek mellett - 22 nagy értékű kocsit találtak.

 Luxusautókra szakosodott bűnszervezetet számolt fel a rendőrség – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Takács Tibor, az ORFK bűnügyi főigazgatója, és Némedi Gábor, az ORFK koordinátora. Az autókat nyugat-európai országokból, illetve Magyarországról lopták el, majd általában pihentették őket, később pedig hamis számlák és forgalmi engedélyek segítségével értékesítették azokat Az ügyben négy embert gyanúsítanak orgazdasággal és más bűncselekményekkel, közülük két ember előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség – írja az MTI.

Némedi Gábor ismertetése szerint a gyanúsítottak 2013 tavaszától meghamisították a megbízásukból ellopott autók egyedi azonosító jelét, a gyári nyomkövetőt pedig hatástalanították. A gyanúsítottakat szerdán fogták el. Az akcióban a Készenléti Rendőrség, az ORFK bűnügyi Főigazgatósága, hat megyei rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vettek részt.


Fotó: police.hu

A különböző bontókban és pihentető helyeken 22 nagy értékű autót, 30 tonna ipari színesfémet, GPS-zavarókat, riasztó zárrendszer kikódolására alkalmas számítástechnikai eszközöket, hamis külföldi forgalmi engedélyeket, 20 millió forint készpénzt, valamint tömegnövelő hormonkészítményeket foglaltak le. A lefoglalások összértéke 400 millió forint. Az egyik helyszínen 14 szenegáli diplomata rendszámmal ellátott luxusautót is találtak a nyomozók.
Takács Tibor bűnügyi főigazgató ismertette: 2014 áprilisa óta koncepciót váltott a rendőrség a gépkocsilopások üldözésében. Már nem elsősorban az elkövetői csoportokat célozzák, hanem a háttérbázist térképezik fel, például az orgazdákat, illetve a legalizáló műhelyeket. Úgy vélte, a statisztika is igazolja, hogy ez a koncepcióváltás eredményesnek bizonyult.

Míg 2013-ban 4600 lopást regisztráltak, idén az év első 10 hónapjában 3200-at. Április óta 461 lopott autót foglalt le a rendőrség, gépkocsilopással összefüggésben 118 embert gyanúsítottak meg, akik közül 44-en valamilyen kényszerintézkedés, tehát lakhelyelhagyási tilalom, házi őrizet vagy előzetes letartóztatás hatálya alatt állnak. Elmondta: évente mintegy ötezer autót lopnak el, ezek 84 százalékát Budapesten és Pest megyében. Ugyanakkor a legalizáló műhelyek és a pihentető helyek sokszor vidéken vannak, erre példaként említette, hogy Nógrád megyében találtak olyan helyszínt, ahol 86 lopott autóhoz tartozó alkatrészt tároltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik