Közélet

Gázolás Borsodban: azzal védekezett, hogy holttesten hajtott át

A férfi a földön feküdt, egy kocsi az utolsó pillanatban kikerülte, ám a mögötte érkező jármű áthajtott rajta.

Halálos baleset helyszínére riasztották a rendőröket kedden, késő délután Borsodban. Tiszalúc és Keszténye között történt gázolás, az egyenruhások akkor még úgy tudták, – az eljárás kiinduló, elsődleges adatai és a tanúk elmondása alapján – hogy egy férfit ütöttek el, aki két kerékpárt tolt az úton, a vétkes sofőr pedig elhajtott a helyszínről. A gyalogos a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az ügyben büntetőeljárás indult, szakértőket rendeltek ki, emellett felhívást tettek közzé, melyben kérték, hogy aki érdemi információval rendelkezik a balesettel kapcsolatban, jelentkezzen. Ezzel párhuzamosan kihallgatták annak a két járműnek a vezetőjét, akik a bejelentés időpontjában a helyszínen voltak.

Az eset helyszíni rekontsruálásakor a rendőrök megállapították, hogy a kérdéses időpontban és helyen közvetlenül egymás után egy kocsi és egy munkásokat szállító teherautó közlekedett. Az elöl haladó jármű vezetője az út mentén két kerékpárt pillantott meg, majd egy földön fekvő személyt, akit egy hirtelen kormánymozdulattal sikerült kikerülnie. A közvetlenül mögötte érkező teherautó sofőrje azonban – a lakott területen kívüli, közvilágítás nélküli útszakaszon – nem a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg  sebességét és áthajtott az úton fekvő férfi felsőtestén.

Az érintett sofőr azzal próbált védekezni, hogy bár valóban áthajtott a földön fekvő áldozaton, de a lábán, illetve, hogy akkor a kerékpáros már halott volt. Állításait azonban a szemle eredménye később megcáfolta, mivel a férfi lábán nem voltak sérülések, a jármű alvázáról rögzített nyomok ellenben tőle származnak.

A fentiek alapján a rendőrség közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárásban – gyanúsítottként hallgatta ki a teherautó 70 éves vezetőjét, aki végül részben elismerte felelősségét – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik