Közélet

Amatőr ásványgyűjtőket állítanak bíróság elé Hevesben

Kalcitot, fluoritot, pirittel vegyes kvarcot, és kvarccal vegyes fluoritot bányásztak illegálisan.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt hat személlyel – köztük öt amatőr ásványgyűjtővel – szemben, akik Gyöngyösorosziban értékes kőzeteket fejtettek ki és lottak el az ércbánya aknájából. Az elsőrendű vádlott 2013 őszéig az állam tulajdonában lévő, jelenleg nem működő Gyöngyösoroszi I. számú ércbányában dolgozott Károlytárón, így tudta, hogy a bányajáratokban hozzáértők számára értékkel bíró, börzéken eladható ásványok gyűjthetők. Amikor 2014 januárjában a bánya területén véletlenül talált egy kulcscsomót – melyek az altáró ajtajait nyitották – éppen ezért úgy döntött, hogy nem adja le. Valamivel később, egy közösségi portálon ismerkedett meg a hatodrendű vádlottal, akiről tudta, hogy ásványgyűjtő, ezért felajánlotta neki, hogy őt és ismerőseit fejenként 15 ezer forintért bejuttatja a bánya területére.

Idén március 22-én, az esti órákban a hatodrendű vádlott két másik ásványgyűjtő – a negyed- és az ötödrendű vádlott – társaságában megjelent Károlytárón, ahol a másod- és a harmadrendű rendű vádlott vezetésével lementek a tárnába, melynek ajtaját a korábban talált kulccsal nyitották ki, majd ott a magukkal vitt ásványgyűjtő szerszámokkal megkezdték a táró falának fejtését. Összesen 73 ezer forint értékű kalcitot, fluoritot, pirittel vegyes kvarcot, és kvarccal vegyes fluoritot bányásztak ki, majd próbáltak magukkal vinni, ám egy ott dolgozó kiszúrta őket és értesítette a rendőrséget.

Az ügyészség kisebb értékre elkövetett lopás vétségével vádolja a hat férfit, akik közül az elsőrendű vádlott felbujtóként követte el a bűncselekményt. Valamennyiük esetében pénzbüntetés kiszabását indítványozták illetve, továbbá, hogy kobozzák el szerszámaikat és védőfelszerelésüket. – közölte a Heves Megyei Főügyészség kedden.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik