Közélet

Orvosok a bíróságon az Egerben meghalt kislány miatt

Az ügyelet nem ment ki, majd nem küldték kórházba. A féléves gyermek másnap meghalt.

Elkezdődött az Egri Járásbíróságon az a büntetőper, amely a tavaly januárban meningococcus fertőzés következtében vérmérgezésben elhunyt hat hónapos tarnabodi kislány halála kapcsán indult – írja a heol.hu. A szülők fordultak a rendőrséghez, mert választ szerettek volna kapni arra, hogy hibázott-e valaki a kicsi ellátásakor, megmenthették volna-e az életét, ha hamarabb felveszik a kórházba.

A kislány tavaly, január 6-án halt meg az egri Markhot Ferenc Kórházban azután, hogy előző éjszaka hiába hívták hozzá a hevesi orvosi ügyeletet. Nem mentek ki a gyerekhez, a doktornő lázcsillapítást javasolt. Ám a kicsi állapota nem javult, ezért szülei Egerbe hozták a kórházba, ahonnan állításuk szerint elküldték őket. Az egri gyermekorvosi ügyeleten ellátták a kislányt, ám nem utalták kórházba, hazaküldték őket. A kislány reggelre rosszabbul lett, ismét az egri ügyeletre hozták, ám kora délután elhunyt.

Az eljárás foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indult ismeretlen tettes ellen. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádemelési javaslattal küldte meg idén március végén a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyészségnek a nyomozás aktáit. Végül két orvos ellen emeltek vádat. Mindkettejüket egyrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják. Az orvosi mulasztások és a halál között nem állapított meg ok-okozati összefüggést az esetet vizsgáló szakértő, ezért a vádjavaslat nélkülözi a „halált okozó” kitételt.

Az első tárgyalási napon ugyan mindkét vádlott megjelent, ám vallomást nem tettek. Egyikük észrevételként annyit tett hozzá korábbi vallomásához, hogy 24 éves orvosi praxisa alatt nem találkozott még ilyen tragikus végkimenetelű, gyors lefolyású esettel. A szülőket januárban hallgatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik