Közélet

Két évvel megúszhatja a budapesti robbantó

A férfi gázpalackokkal, benzineskannával tömte tele az autót, amelyet lángba akart borítani.

Vádat emelt az ügyészség a férfi ellen, aki idén áprilisban robbantani akart Budapesten. A szerkezetet egy XVII. kerületi áruház parkolójában helyezte el, egy kocsiban, melyet kifejezetten azért vásárolt, hogy az égbe repíthesse. Az eseményeket kamerával rögzítette. A robbantó közveszélyokozás kísérlete miatt állhat hamarosan bíróság elé. 

A vád szerint a férfi év elején döntött úgy, hogy pirotechnikai hobbija révén felhalmozott eszközök, anyagok felhasználásával, valamint egy mobiltelefon segítségével, távirányítással felrobbantja a járművet. Az autót februárban vette meg, ahogy a telefont is. A kocsiba gázpalackokat és benzinnel teli kannákat tett, hogy még intenzívebb legyen a tűz. Gyújtóforrásként benzinnel átitatott papírköteget használt.

Miután mindent előkészített, április 7-én, a reggeli órákban leparkolta a járművet egy XVII. kerületi áruház előtt, az épülettől alig két méterre. Ezután visszament az autójához, majd egy hívással élesítette a szerkezetet. Az elektromos szikra pedig lángra lobbantotta a kocsi belsejét.

A tűzoltók rövid időn belül megérkeztek a helyszínre és megfékezték a tüzet. Ha nem lépnek időben közbe, a lángok átterjedtek volna az áruház épületére, a szükségszerűen bekövetkező robbanás pedig a 15-20 méteres körzetben tartozkódokat sebesíti meg.

Ha a férfit bűnösnek találják, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság – tudtuk meg a Fővárosi Főügyészségtől kedden.

Olvasói sztorik