Közélet

Szélvihar tépi szét az országot

A fővárosi tűzoltók tíz esethez vonultak ki a hajnali órákban a vihar miatt. Busz jár az 51-es villamos helyett. Lezárták az Arany János utcát a XVI. kerületben. Komárom-Esztergom megyében tűzfalomlás és áramszünet is volt.

Mintegy kétszáz esethez riasztották éjfél és reggel 8 óra között a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a viharos időjárás miatt. Főként kidőlt fák, letört ágak, leszakadt vezetékek, tető- és egyéb épületkárok miatt érkeztek riasztások. A viharkárokban eddig leginkább az ország délnyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megye érintett.

Budapesetn a legjelentősebb káreset a XI. kerületben, a Kosztolányi Dezső téren volt, ahol egy 200 négyzetméteres molinót megtépett a szél. A járókelőket veszélyeztető molinót a fővárosi tűzoltók eltávolították – közölte a katasztrófavédelem.

Egy autót is kiszabadítottak az Egér úton az Andor utcánál összegyűlt csapadékvízből, a forgalmat akadályozó víz időközben megszűnt – közölte a szóvivő.

Forgalomterelés a XVI. kerületben

Módosított útvonalon jár a 44-es, a 46-os, a 146-os és a 244-es busz a főváros XVI. kerületben, nem érintve a Margit utca megállót, mert a nagy esőzés miatt lezárták az Arany János utca egy szakaszát.

A buszok a Margit utca–Olga utca–Sasvár utca útvonalon járnak a Margit utca–Arany János utca helyett, mert az Arany János utcát a Margit utca és a Sasvár utca között lezárták a közúti forgalom elől.

Az 51-es villamos helyett busz jár a Koppány utca és a Gubacsi út között, mert a nagy mennyiségben lezúduló csapadék akadályozza közlekedését – közölte a Budapesti Közlekedési Központ Facebook oldalán szerda reggel.

A BKK azt kéri az utasoktól, hogy mindenki a tervezettnél korábban induljon útnak és előzetesen tájékozódjon az esetleges változásokról a BKK Info, illetve központ Facebook oldalon.

Áramszünet és útbeszakadás

A Komárom-Esztergom megyei Kecskéden kidőlt egy ház tűzfala, villanyvezetékek is megrongálódtak, ezért hatvan fogyasztónál nem volt áram a reggeli órákban, a szakemberek azonban már visszakapcsolták. A katasztrófavédelem nem kapott bejelentést arról, hogy bárki is megsérült volna.

Somogyban Siófokon, Marcaliban, Barcson, Lengyeltótiban, Újvárfalván, Zákányfalun, Kálmáncsán és Görgetegen, továbbá Somogytarnóca, Bárdudvarnok, Bonnyapuszta és Hajmás külterületén döntött fákat az úttestre.

A megye hivatásos tűzoltó egységei mellett a forgalmi akadályok megszüntetését több településen a helyi önkéntes tűzoltók is segítették, Homokszentgyörgy külterületén pedig az arra közlekedők tették szabaddá az utat.

Siófokon a szennyvíztelep felé vezető úton elakadt egy személyautó, amikor az úttesten felgyülemlett 30 centiméteres vízbe hajtott. Az üzemképtelenné vált járművet a tűzoltók mentették ki. Enyingen a csatornázási munkálatok során három teherautó alatt is beszakadt az útburkolat, a járműveket a siófoki tűzoltók erőgépek segítségével szabadították ki, majd intézkedtek, hogy a veszélyt táblákkal jelölje az önkormányzat.

Kevésbé pusztító a vihar

Szerda hajnalban viharos széllel és nagy mennyiségű csapadékkal hidegfront érte el az országot. A szélsőséges időjárás kárt tehet a közlekedési infrastruktúrában, a szél felsővezetékeket szakíthat le, torlódásokat okozhat, és több BKK-járat közlekedését befolyásolhatja, ami késéseket, esetenként járatkimaradásokat okozhat.

Visszavonta legmagasabb szintű, piros riasztást a meteorológiai szolgálat, viszont figyelmeztetéseket adott ki az ország nagy részére viszont első- és másodfokú riasztások, figyelmeztetések vannak érvényben. Sok helyütt az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekre, intenzív záporokra, zivatarokra és sok-sok csapadékra kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik