Közélet

Zárt ajtók mögött tárgyalják a Vizoviczki-ügyet

A rendőrségi vesztegetési botrány felderítése során keletkezett minősített dokumentumok miatt van szükség a nyilvánosság kizárására.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a sajtó és a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyalja Vizoviczki László és társai ügyét – írja a Magyar Nemzet. A büntetőper januárban kezdődhet. Az eljárásnak csak a rendelkező része lesz nyilvános, az ítélet indoklását ugyancsak államtitokként kezelik majd.

A vesztegetési ügy a Fővárosi Törvényszék hatáskörébe tartozna, ugyanakkor a bíróság katonai tanácsainak vezetői a nyomozati szakaszban közreműködtek az egyes kényszerintézkedések elrendelésében, ez kizárja, hogy részt vegyenek az ítélkezésben, ezért rendelték a debreceni törvényszékhez az ügyet.

A Központi Nyomozó Főügyészség augusztusban két vádiratot nyújtott be Vizoviczki Lászlóval és ötvenhárom társával szemben, közülük Vizoviczkival együtt kilencen bűnszervezetben működtek együtt. Huszonegyen hivatali vesztegetésért, hivatali visszaélésért és közokirat-hamisításért felelhetnek. Az eljárásban szerepel a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda négy korábbi magas beosztású munkatársa, akik a főügyészség szerint rendszeresen kaptak százezres-milliós nagyságrendű összegeket Vizoviczkitól azért, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurenciát pedig razziákkal lehetetlenítsék el.

A másik vádirat szerint a Vizoviczki érdekeltségében lévő vendéglátóhelyek üzletvezetői, könyveléssel és számlázással megbízott munkatársai áfacsalással 825,5 millió forintos kárt okoztak az államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik