Közélet

Mű-műkincseket festetett, lebukott

A Kaposvári Járásbíróság tárgyalja azt a büntetőpert, amelynek vádlottját csalással vádolják.

A vádlott kortárs festőkkel készíttette el korábban élt neves művészek alkotásait, majd azokat eredetiként adta el, így több tízmilliós kárt okozott. Az ügyészség – egyebek mellett – folytatólagosan, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy kaposvári műkincskereskedő ellen. Mint korábban megírtuk, kortárs festőket, szobrászokat bízott meg, hogy neves művészek – Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Benczúr Gyula és Kovács Margit – stílusában készítsenek alkotásokat. Az elkészült műveket eredetiként adta el.

A rendőrség tavaly szeptemberben, egy magánszemély feljelentése alapján rendelt el nyomozást. Kiderült, hogy a műkincskereskedő nyolc éven át – 2005 és 2013 között – részben különböző internetes portálokon, részben a kaposvári belvárosban bérelt galériájában hirdette az elkészült darabokat. A nyomozás alatt a rendőrök 15 hamis festményt, három szobrot foglaltak le. A csaló összesen hat embert vert át és csaknem 80 millió forintot vágott zsebre. Az ügyészség 30 tanú vallomását, valamint négy szakértő véleményét használta fel a csaknem 2000 oldalas nyomozati irat alapján benyújtott vádiratához.

Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltást, kulturális javak körébe tartozó tárgyakkal történő kereskedéstől – mint foglalkozástól – eltiltást, valamint 61 millió forint vagyonelkobzást indítványozott. Hogy kik festették a képeket, illetve készítették a szobrokat, csak részben derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik