Közélet

Vonattal ütközött egy csuklós busz Tatabányán, sok a sérült

Egy menetrend szerinti csuklós busz egy vonattal ütközött össze hétfőn tíz órakor Tatabányán, az Erőmű lakótelepi átjáróban. A balesetben 11-en sérültek meg.

Ónodi Lívia, a megyei mentőszolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: három ember szenvedett gerinc-, koponya- és mellkasi sérüléseket, egy sérült még sokkos állapotban van, ezért nem szállítható. Őt valószínűleg mentőhelikopter viszi magasabb ellátást nyújtó egészségügyi intézménybe.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az ütközés után a vasúti szerelvény nyolcvan-száz méternyire állt meg. A vonat a csuklós busz hátuljának ütközött. A tatabányai hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, és feszítővágóval megkezdték a sérültek kiszabadítását.

Sokkos állapotban a sofőr

Az autóbusznak a sofőrje nem sérült meg, de az 56 éves férfi nincs kihallgatható állapotban – közölte Pruzsina Alice, a Vértes Volán szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A szóvivő tájékoztatása szerint a sofőr 15 éve dolgozik a cégnél, négyszázezer kilométert vezetett balesetmentesen, de jelenleg nincs kihallgatható állapotban, “folyamatosan a sérültek állapota felől érdeklődik”, így egyelőre nem tud magyarázatot adni a balesetről.

Pruzsina Alice elmondta, a buszon húszan utaztak, a négy legsúlyosabb sérült a busz hátsó részében.

A szóvivő tájékoztatása szerint egy 20 éves Ikarus busz szenvedett a balesetet, a járművet az idén akarták leselejtezni.

Öten már ma hazamehetnek

A hétfő délelőtti tatabányai buszbaleset sérültjei közül öten a nap folyamán eltávozhatnak a Szent Borbála Kórházból – mondta el az intézmény sajtóreferense az MTI-nek. Balogh Márta tájékoztatása szerint hat sérült gyógyulásához hosszabb ellátás szükséges, az ő vizsgálatuk jelenleg is folyik.

A megyei mentőszolgálat vezetője a baleset helyszínén pontosította az általa korábban elmondottakat: a vonat és a busz ütközésében tizenegy ember sérült meg.

Ónodi Lívia tájékoztatása szerint a három legsúlyosabb sérült közül két nőt a tatabányai kórházba szállítottak, egy asszonyt pedig mentőhelikopterrel vittek magasabb ellátást nyújtó egészségügyi intézménybe.

Működött a fénysorompó

A Mávinform tájékoztatása szerint a busz a jól működő fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a szerelvény elé, a vonaton nem sérült meg senki.

A mentés és a helyszínelés idejére áll a forgalom a Tatabánya-Környe vasútvonalon, a baleset következtében egy felsővezeték-tartó oszlop is kidőlt. A Máv-Start Zrt. vonatpótló buszokat rendelt a balesetet szenvedett vonat utasainak elszállítására, Tatabánya és Környe között is vonatpótló autóbuszok viszik az utazókat.

Az utasoknak 20-30 perces késésre kell számítaniuk a délutáni órákig.

Fotó: MTI/ Mihadák Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik