Közélet

Pénzbüntetés az egymással szembemenő vonatokért

Egy mozdonyvezetőt és egy jegyvizsgálót mondtak ki vétkesnek, mert nem voltak körültekintőek a szerelvény elindításakor. Alig hetven méterre állt meg egymástól két szembejövő vonat tavaly januárban.

2013. január 2-án a Nyugati pályaudvarról Vácra közlekedő, körülbelül ötven utast szállító személyvonat sötétben, párás, nyirkos időben érkezett meg a csomádi vasútállomásra. A jegyvizsgáló az utasok le- és felszállása után annak ellenére adott indulásra kész jelzést, hogy a szemafor fényjelzését nem látta. A mozdonyvezető csupán a jegyvizsgálóra hagyatkozva indította el a vonatot, körülbelül 40 km/óra sebességre felgyorsítva, majd észrevette a megálljt jelző fényt. A gyorsfékezés ellenére ráfutott a váltóra, így a másik irányból érkező vonattal szemben lassult le.

Személyi sérülés nem történt, a szerelvényekben sem keletkezett anyagi kár, de a váltó megrongálódott. A Dunakeszi Járásbíróság a mozdonyvezetőt 275 ezer, a jegykezelőt 180 ezer forint pénzbírságra ítélte vasúti közlekedés veszélyeztetésének vétsége miatt. Az ítélet jogerős, a vád és a védelem képviselői nem fellebbeztek – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik