Közélet

Rokkantnyugdíjas álmaffiózó szedte el a szegváriak házait

Egyelőre két áldozatról tudni, de a rendőrség szerint többen is vannak, csak félnek kitálalni.

Több ingatlant erőszakkal, fenyegetéssel szerzett meg egy rokkantnyugdíjas férfi. Kiszemelt áldozatainak a maffia tagjaként mutatkozott be, áldozatai félelmükben minden kívánságát teljesítették. A rendőrök szerint többen is érintettek lehetnek, de vélhetően nem mernek feljelentést tenni, pedig már nincs mitől félniük – írja a Zsaru magazin.

A 38 éves férfi ellen háromrendbeli – részben testi épség elleni, illetve más, hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett – zsarolás, illetve kísérletének bűntette, kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége és egyrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt indított eljárást a rendőrség. Az esetről a múlt héten számoltunk be, ám most további részletekre derült fény.

A férfi Szentesről költözött Szegvárra, több címen lakott az elmúlt két évben, a nyomozók szerint legkevesebb tízmillió forintot forgatott meg ingatlanokban. Persze csak papíron, pénzt az eladók sosem láttak. Tyityán László alezredes, a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője a lapnak elmondta, a férfi egy fillért sem adott át nekik, fenyegetéssel, zsarolással bírta rá őket házaik eladására, amit aztán ügyvéd előtt okiratba foglaltatott. Eddig két ember tett feljelentést ingatlanja elvesztése miatt. Remélhetőleg arra a hírre, hogy a magát maffiózónak nevező férfi rács mögé kerül, több, eddig félelemben élő kárvallott is előkerül.

Fotó: Sz. L.

„Na, ugye, hogy lesz alku!”

A férfi 2013 decemberében vetett szemet egy 29 éves szegvári férfi parasztházára. Megtudta, a nehéz sorsú tulajdonos félmilliós közüzemi tartozást halmozott fel, árulja az ingatlant. Megkereste, és a ház értékének ötödét ajánlotta árként. A férfi nemet mondott. Másnap válaszul megüzente: ha nem íratja nevére a portát, a maffia a családjával együtt megöli. A tulajdonos megijedt, azonnal a vevőjelölthöz futott, aki vigyorogva fogadta: „Na, ugye, hogy lesz alku!” Csakhogy ekkor már egy fillért sem ajánlott, a házát eladni akaró férfi pedig annyira félt, hogy ügyvéd előtt aláírta, átvett egymillió forintot.

Zsarolás és fenyegetés mellé számlagyár

Nem tett feljelentést, mert a vevő idén január 21-én megkereste, hogy jót akar neki, ezért menjenek vissza az ügyvédhez, ahol a nevére íratnak egy céget, ügyvezető igazgató lesz milliós fizetéssel – folytatta az osztályvezető. A férfi mutatott neki egy iratot, igazolva, hogy az előző vezér nyolcmillió forintot keresett. Áldozata besétált a csapdába. Nemhogy fizetést nem kapott, az adóhatóság kereste, a cég köztartozást halmozott fel, amiért ő felelt, bankszámláját is zárolták. Később „jótevője ” azt mondta, ez csak félreértés, hoznak neki számlákat, amelyeket csak alá kell írnia, és dől a pénz. Egyértelműen egy számlagyárról volt szó, ez ügyben a NAV folytat eljárást.

Családirtást “ígért”

 Augusztus 12-én egy 27 éves szegvári férfi háza került a férfi nevére, igaz, csak előszerződéssel, az ingatlan elidegenítési tilalom alatt állt. A házat életkezdési támogatásából vásárolta az állami gondozásban felnevelkedett tulajdonos. Augusztus 8-án egy kerékpár eladásakor beszélt egyik ismerősével, amit véletlenül meghallott a férfi is. Megkereste áldozatát azzal, hogy ez a maffia ügye, megsértette őket. A bánatpénz 25 ezer forint és egy telefon elvételével indult, 30 perc múlva viszont már 1,2 millió forintot követelt, és megöléssel, ismerősei kiirtásával fenyegette meg a férfit. Ügyvéd előtt egy olyan, valótlan tartalmú adásvételi előszerződést készíttetett, melyben az állt, úgy vásárolja meg kiszemeltje othtonát, hogy a korábban fennálló tartozás és az ingatlan értéke közötti különbözetet készpénzben már megfizette.

Nemlétező tartozást hajtott volna be

Azóta kiderült, a gyanúsított 2014. február 6-án egy szegvári házaspárt is megzsarolt. A lap szerint a 43 éves férfitól és négy évvel idősebb feleségétől fiuk állítólagos – az érintettek szerint soha nem létező – 400 ezer forintos tartozását követelte. A férfi két, eddig ismeretlen cimboráját küldte hozzájuk, akik átadták a „főnök” üzenetét, ha nincs pénz, bántalmazni fogják a családot. A házaspár nem fizetett, annak ellenére sem, hogy az egyszemélyes maffia megbízottja többször zaklatta őket telefonon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik