Közélet

Kitiltott vendégek tartották rettegésben az étteremtulajdonosokat

A társaság egy sörözőt már tönkretett, egy másik étteremtulajdonost pedig megvert, és gyújtogatni is próbált.

Közveszélyokozás kísérlete és zsarolás miatt emelt vádat az ügyészség több ember ellen, akik gyújtogatással és megöléssel fenyegettek egy nagykanizsai étteremtulajdonost. Előbbi „ígéretüket” be is váltották, vagyis próbálták.

A Zala Megyei Főügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint egy 2008 óta működő nagykanizsai sörözőben, a nyitás utáni években a vádlottak többször megjelentek, általában változó összetételű társaságban. Ettek és ittak, ám a fogyasztásért rendszerint nem fizettek, helyette vagy az ott szórakozókkal hívatták meg magukat, vagy pedig verekedést provokáltak és fizetés nélkül távoztak. Viselkedésük miatt a söröző üzemeltetése ellehetetlenült, 2012-ben be is zárták.

A söröző tulajdonosa időközben nyitott egy másik szórakozóhelyet, a vádlottaknak – és barátaiknak – azonban megtiltotta, hogy betegyék a lábukat. Ők azonban erősen sérelmezték a döntést, egyikük azt mondta, hogy ezt a szégyent az ő városában nem fogja hagyni.  

Az egyik vádlott idén áprilisban telefonon felhívta a tulajdonost és közölte, hogy amennyiben őt és cimboráit nem engedi be, akkor annak nem lesz jó vége, a szórakozóhelyet fel fogja gyújtani. Noha a fenyegetés komoly félelmet keltett, a tulajdonos nem változtatta meg a döntését.

A négy vádlott két nappal később a késő esti órákban egy külföldi rendszámú kocsival jelent meg a szórakozóhely bejárata előtt, a lépcsőre, a bejáratra benzint és motorolajat locsoltak úgy, hogy a benzin a vendégtérbe is bejutott, majd megpróbálták meggyújtani, azonban a tulajdonos észrevette őket és közbelépett, a csapat pedig inkább elmenekült.

A társaságot rendbontó magatartása miatt kitiltották egy másik nagykanizsai étteremből is, ezért annak a tulajdonosát  megfenyegették, hogy – amennyiben továbbra sem engedi be őket az étterembe – akkor fel fogják gyújtani a helyet és a kocsiját is. Hogy nyomatékot adjanak a fenyegetésüknek, egyszer bántalmazták is, ő azonban fenntartotta döntését.

Ilyen előzmények mellett a csapat a gyújtogatás után néhány perccel megjelent ennél az étteremnél is, sőt, mind a négyen bementek. Körülvették a tulajdonost, és egyikük ismét megfenyegette, hogy amennyiben nem járhatnak oda, akkor őt nem érdekli, hogy börtönbe megy vagy meghal, felgyújtja az éttermet és a kocsiját is. Eközben a helyszínre érkező rendőrök elkapták őket.

A vádlottak a Zalaegerszegi Bíróság előtt felelhetnek tettükért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik