Közélet

Börtön a félresikerült szolnoki öngyilkosságért

Összesen 11 lakás égett ki és 17 ember élete került veszélybe. A kár több tízmillió forint.

A Szolnoki Törvényszék különösen nagy kárt okozó közveszélyokozás bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a fiatalt, aki öngyilkosságot próbált elkövetni, közben robbanást idézett elő abban a szolnoki társasházban, ahol élt.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2012. december 12-én, az esti órákban a lakásában lévő hálószobai gázkonvektor flexibilis csövét vágta el, hogy véget vessen életének. A földgáz ömleni kezdett, a fiatalember pedig elaludt. Nem sokkal éjfél után azonban, a lakás egyik nagyszobájában a veszélyes gáz – ismeretlen okból – berobbant. A detonáció és az azzal járó tűz miatt a 11 lakásos társasházban összesen 55.244.679 forint kár keletkezett, de a házban lakók ingóságai sem „úszták meg” a robbanást, és még a környékbeli épületek sem maradtak sértetlenek. Összesen 17 ember élete forgott veszélyben – emlékeztetett a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

Fotó: MTI

A bíróság döntése szerint a fiatal a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész a büntetés lényeges súlyosítása, míg a vádlott és védője téves jogi minősítés és a büntetés enyhítése miatt fellebbezést jelentettek be.  A védelem a téves jogi minősítést arra alapozza, hogy álláspontja szerint a vádlott cselekményét nem szándékosan, hanem gondatlanságból követte el.

A fiatalember tavaly nyilatkozott a Borsnak. Akkor azt mondta, nagyon megbánta tettét, amely miatt rémálom lett az élete. Akkor ért véget csaknem hétéves kapcsolata, a munkahelyén sorozatos kudarcok érték és csalódott a barátaiban. Ahogy ő fogalmazott, korábbi nagy tervei összedőltek. A házban mindenkivel jóban volt, ügyelt arra, hogy ne essen baja senkinek, mégis valami hiba csúszott a dologba. „Bezártam ajtót-ablakot, és minden elektromos berendezést kihúztam. Snitzerrel elvágtam a gázcsövet, és lefeküdtem. Nyugalom szállt meg. Úgy gondoltam, majd megtalálnak a búcsúlevéllel együtt, kiszellőztetnek, és csak az emlékem marad” – fogalmazott korábban. Hamarosan azonban robbanásra ébredt, és arra, hogy ég körülötte minden. Próbálta elzárni a gázcsapot, de túl forró volt. Arca és keze megégett. Ekkor menekülni próbált és kimászott a szomszéd erkélyén.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik