Közélet

Nőgyógyászati műtét után kivérzett és meghalt egy kismama

A vád szerint az orvosok nem a szakma szabályai szerint jártak el.

A tragédia még 2012-ben történt. A négyhónapos terhes asszonyt július 3-án szállították a Tolna megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályára súlyos hüvelyi vérzéssel és 38 fokos lázzal. Terhességét megszakították, azonban a műtét után újabb vérzést észleltek, ezért méhösszehúzót, majd vért adtak a nőnek. Éjjel azonban a keringése összeomlott, kétszer is újra kellett éleszteni. Reggel eltávolították a méhét, állapota azonban továbbra sem javult, végül július 8-án, az intenzív osztályon meghalt. Halálát kivérzés okozta – írja a teol.hu.

Az asszony műtétét végző orvos – a vád szerint – a beteg felvételekor nem nézett vérképet, asszisztensének pedig gondolnia kellett volna, hogy a görcsöket oxigénhiányos állapot is okozhatja. Ezért, a korábbihoz hasonlóan, nagyobb intenzitással kellett volna vért adni a betegnek. Kiderült, az asszonynak egy nagyon ritka méhen kívüli terhessége volt.

A bíróság előtt egyik férfi sem vallotta magát bűnösnek. Hangsúlyozták, a szakma szabályai és az osztályon szokásos rend szerint járt el, a korábbi ultrahang vizsgálat nem jelzett rendellenességet.

Az ügy tárgyalása tanúk, majd szakértők meghallgatásával folyatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik