Közélet

Nem kap kártérítést a menzán megfulladt lány családja

Az anyának az fáj, hogy nem tartja magát senki felelősnek gyermeke haláláért.

Perre mennek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal annak a 13 éves lánynak a szülei, aki az általános iskola menzáján halt meg – írja a Blikk. Korábban a Hauser Lajos iskola fenntartója egymilliót ajánlott a családnak, ám most, a peren kívüli megegyezésen elutasították őket.

Mint ismert, a kislány tavaly januárban félrenyelt egy kovászos uborkát. Pánikba esve felugrott, kirohant, és bár a gyerekek látták, senki nem segített. Rékára az udvaron találtak rá eszméletlenül, másfél hét múlva pedig meghalt a kórházban.

A KLIK sajnálja az esetet, de nem fizet, mert szerintük a tragédia elháríthatatlan volt. Felkértek egy szakértőt, hogy vizsgálja ki a tanárok felelősségét. Szerinte Réka gégéjében olyan szerencsétlenül ékelődött be az ételdarab, hogy azt egy laikus nem tudta volna kiszedni. A család ügyvédje, Lichy József viszont kifogásolta, hogy nem volt felügyelő tanár a menzán, aki segíthetett volna.

Ezt a rendőrség is vizsgálta, de kiderült, az iskola szabályzata nem tér ki arra, hogy az étkezések alatt az iskolának kell-e felügyeletet biztosítania, vagy sem. A KLIK szerint azonban ez nem is kötelező, és mivel Réka már a tizennegyedik életévét töltötte, neki és kortársainak is sértő és méltánytalan a pedagógus kísérete. A család azonban vitatja ezt az álláspontot, mert ha ott lett volna egy tanár, aki rögtön beavatkozik, nem kizárt, hogy meg lehetett volna menteni. “Mi nem azt mondtuk, hogy kísérgessék a tiniket, hanem hogy a menzán legyen pedagógus, hiszen ott bármi előfordulhat” – jelentette ki az ügyvéd.

Az anya a  lapnak elmondta, nagyon fáj neki, hogy senki nem tartja magát felelősnek a lánya haláláért, pedig amikor beadta az iskolába, vállalták, hogy vigyáznak rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik