Közélet

Megszólalt a bilincselés miatt meghurcolt iskolarendőr

Senki nem látta, de mindenki "tudja", mi történt a tatabányai Sárberki Általános Iskola előtt múlt héten.

A híresztelések dacára az ott jogszerűen intézkedő rendőr nem fektette motorháztetőre az igazolásra többször felszólított férfit, a környéken nem volt több száz síró, rémült gyerek, és a szülők sem írnak petíciót az iskolavezetésnek, hogy az egyenruhás ne tevékenykedjen többé az iskolánál – írja a Zsaru magazin.

“Büdös, g… rendőr!”

Mint írják, Biacsi Sándor főtörzszászlós, a Tatabányai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja, iskolarendőr, a tanintézet vezetésének kifejezett kérésére látott el szolgálatot múlt csütörtökön 7 órától az iskolánál. A főbejárat előtti útszakasz két végén behajtani tilos tábla jelzi: hétköznaponként reggel 6 és 8 óra között csak engedéllyel lehet ott közlekedni. A tatabányai férfi reggel háromnegyed 8 körül kanyarodott be az utcába, nem érdekelte, hogy tilos. A főtörzszászlós a tábla előtt állította meg, és jelezte, engedély nélkül nem mehet tovább.

“A férfi azt mondta, ő célforgalom, rakodni fog, behajthat. Felvilágosítottam, hogy a kiegészítő tábla nem a célforgalmat, hanem az engedéllyel rendelkezőket engedi be” – idézi fel a történteket az egyenruhás. Azt mondja, ezután visszatolatott a sarokig, kiszállt a kocsiból a kisfiával, majd ránézett és azt mondta, “büdös, g… rendőr!”

Fotó: Sebestyén Jenő

“Egyenruhában ezt eltűrni nem lehet”

“Ezt nem a rendőrnek, hanem a nyolcéves fiamnak mondtam” – nyilatkozta a lapnak az érintett szülő, hozzátéve: nem gondoltam, hogy a rendőr is meghallja. Elmondása szerint semmi baja a rendőrséggel, nagyon segítőkészek, főleg Tatabányán. Állítja, fiát is arra neveli, hogy tisztelje a rendőröket.

“Amikor a becsmérlő szavakat mondta, egyenesen rám nézett” – folytatta Biacsi Sándor. Ekkor odament hozzá, majd felszólította, hogy igazolja magát, de nem történt semmi. Legalább négyszer meg kellett ismételnie, mire odaadta a személyi igazolványát. “Még a nevét sem volt időm elolvasni, amikor kikapta a kezemből, és elindult az iskola felé. Tovább szidalmazott, semmibe vette a felszólításaimat. Egyenruhában ezt eltűrni nem lehet” – tette hozzá.

Ezután felszólította, hogy menjen a kocsijához, és tegye fel rá a kezét, mert előállítja igazolás megtagadása miatt. Ezt szintén legalább négyszer-ötször el kellett mondania. Amikor közölte, hogy megbilincseli, rángatni kezdte a karját. Végül „előre helyzetben” rátette a karperecet.

“Valóban elkövettem azt a szarvashibát, hogy kivettem a biztos úr kezéből a személyimet, de csak azért, mert a forgalmit és a jogosítványomat is kérte, és azt gondoltam, akkor egyszerre adom át mindhármat” – folytatta az apa.

Nem a rendőr keltett megbotránkozást

Az igazgatóhelyettes asszony a rendőröknek később elmondta, akkor ért oda, amikor Biacsi Sándor felszólította a férfit, üljön be a járőrautóba. Jól hallotta a férfi válaszát: „Nem ülök be!” Ekkor kért segítséget az iskolarendőr rádión a kollégáitól. Az igazgatóhelyettes nem látott síró gyerekeket a környéken, amikor ott volt.

Négy járőrkocsi érkezett a helyszínre és a folyamatosan kiabáló apát beültették az egyikbe. Az erősítésként szintén az iskolához érkező törzsőrmester, baleseti helyszínelő szerint az eseményeket figyelő szülők között az ordibáló férfi és nem a rendőri intézkedés keltett megbotránkozást.

Az apa előállításakor panaszt nyújtott be a rendőri intézkedés ellen, amit úgy nyolc órával később visszavont, és személyesen kért elnézést az iskolarendőrtől, belátva, hogy hibázott. “Ha újra ilyen helyzetbe kerülnék, nem lennék ilyen feszült, maximálisan eleget tennék az állampolgári kötelezettségeimnek” – mondta.

“Hat-hét éve ismerem Biacsi Sándort, korrekt ember, a gyerekek nagyon szeretik, csüngenek rajta” – mondta el véleményét az iskolarendőrről Krutilla Katalin, az iskola igazgatója. “Beszélt arról is, hogy a behajtani tilos táblát a kérésükre helyezték ki két évvel ezelőtt. Van, aki betartja, van, aki nem, ez állandó konfliktusforrás a szülők között. Tanév elején két napig nem volt kint rendőr, mindenki behajtott, ezért kérik rendszeresen, hogy álljon egyenruhás az utca elején.

“A hitelességem akkor is odaveszett”

A Tatabányai Rendőrkapitányság vezetője, Forrai Zsolt szerint is helyesen cselekedett beosztottja, intézkedési kötelezettsége volt. A körzeti megbízott alosztály vezetője pedig kifejezetten tapasztalt, sokat látott rendőrnek ismeri, aki 1986 óta van a pályán és 1990 óta körzeti megbízott. Ezalatt kétszer léptették elő soron kívül és tizenegyszer jutalmazták meg munkájáért, és díjat is kapott már.

Az iskolarendőr azt mondja nagyon megviselte az eset, főleg, ami az interneten jelent meg, mert véleménye szerint féligazságok alapján ítélkeztek. “Ráadásul ezt azok a gyerekek is olvassák, akiket tanítottam. Még ha nem is hiszik el, a hitelességem akkor is odaveszett” – fűzte hozzá. Nem tudja, hogy a jövőben folytatja-e a programot, pedig több iskola is jelezte, hogy kiáll mellette.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik