Közélet

Kamukonferenciákkal vertek át milliókkal orvosokat

A résztvevők hiába kérték vissza a pénzüket.

New York-i  városlátogatással egybekötött szakmai utazás – ezt ígérte egészségügyi dolgozóknak egy 38 éves férfi. Csaknem 25 millió forintot szedett össze, de akart volna többet is. Az utazás persze elmaradt.

A vádlott – cégén keresztül – a főként orvosként praktizáló „ügyfeleinek” ajánlatot küldött, ám a valóságban soha nem egyezett meg azzal az orvosszövetséggel, amelyikre hivatkozott a konferenciával kapcsolatban. Mi több, az érintett szervezet 2013 tavaszán felszólította a férfit, hogy honlapjáról törölje azt az állítást, miszerint kiemelt partnerük. A csaló repülőjegyet és szálláshelyet sem foglalt a résztvevőknek.

Az útra összesen 42-en jelentkeztek, tőlük összesen 24 millió 807 ezer forintot vett át. Ezzel nem érte be, újabb összegeket akart besöpörni, arra hivatkozott, hogy félmillió forintra emelkedett a részvételi díj. A jelentkezők nem akartak többet fizetni, így lemondták az utat. Visszakérték a pénzüket – hiába.

A férfi ellen az ügyészség vádat emelt, méghozzá 42 rendbeli minősített csalás és egyrendbeli gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt. Ha a bíróság bűnösnek találja, egytől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja – tudtuk meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségtől pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik