Közélet

Róka helyett homlokon lőtték az apaji vadászt

Az érintettek nem vették észre egymást.

Vádat emelt az ügyészség egy apaji vadászaton, 2012 őszén történt vadászbaleset kapcsán foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A vádlott egy rókát akart lelőni, az állat helyett azonban kollégáját találta el.

A Pest Megyei Főügyészség csütörtöki közlése szerint egy vadásztársaság 2012 novemberében fácánvadászatot tartott Apajon. Az érintettek egy vadásztársaság tagjai voltak. A reggeli órákban 22 vadász gyűlt össze a település melletti bokros, nádas területen. A vadászat vezetője eligazítást és oktatást tartott, elmondta, mi lesz a „menetrend”, beszélt a balesetvédelmi tudnivalókról, kiemelve azt, hogy – mivel apróvadhajtás lesz – a vadászok kerüljék az úgynevezett lapos lövések leadását. Kiosztotta a feladatokat is. Eszerint a vádlott hajtó, meglőtt kollégája pedig elálló volt.

A hajtók az elállók irányába tartottak, a bokrok miatt azonban egymást nem látták. Amikor a hajtósorban lévő vadász egy dombos részhez ért, észrevette, hogy egy róka ugrik ki az aljnövényzetből. Kollégája ekkor 30-40 méterre állt tőle, és bár a rókát ő is észrevette, a két férfi nem látta egymást.

A vádlott ekkor a sörétes puskájával rálőtt a rókára, de nem a vadat találta el, hanem társa homlokát. A befúródó lövedék nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott a vadásznak.

Az ügyészség tájékoztatásából kiderül, a vadászvizsga tananyagában szerepel, hogy emberek irányába tilos lőni, amennyiben biztonsági lőtávon belül vannak, és szintén nem lehet elsütni a fegyvert 45 fokos szög alatt apróvadhajtás közben olyan fedett terepre érve, ahol a biztonságos lövés feltételei nincsenek meg. Erre a vadászat vezetője külön felhívta a résztvevők figyelmét, mielőtt megkezdték a hajtást.

A vádlott az ügyészség álláspontja szerint nem vette figyelembe ezeket a foglalkozási szabályokat, amikor a rókára lőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik