Közélet

Megszólalt a holttestek bebetonozására felbérelt vállalkozó

„Az arca eltorzult a gyűlölettől, amikor a tervéről beszélt” – mondta a gyilkosságra készülő volt ügyvédről.

Sokkoló részleteket közölt a rendőrség az adósai bebetonozására készülő férfi ügyében csütörtökön. Elárulták, hogyan, miképp és miért végeztek volna az áldozatokkal, emellett az egyenruhások mellett megszólalt a “piszkos munkával” megbízott vállalkozó is.

Egy lakás miatt kellett volna meghalniuk

Eszerint augusztus közepén fogadta fel egy 52 éves asszony a 39 éves építési vállalkozót, hogy egy csepeli trafóházat alakítson át családi házzá. A nő szeptember elején az egyik megbeszélésre magával vitte élettársát, aki ügyvédként mutatkozott be.

„Néhány nappal később a férfi ellenőrizte az építési munkálatokat, majd a munkaidő végén felajánlotta, elvisz kocsival egy darabon” – kezdte a hátborzongató történetet. Útközben a meggyanúsított ügyvéd elpanaszolta, hogy ötmillió forinttal tartoznak neki hárman, nem akarják megadni, és megkérdezte, tud-e esetleg valakit, aki behajtaná. Amikor néhány nap múlva újra találkoztak, a vállalkozó megadta az egyik ismerőse számát, aki visszaszerezte volna a pénzét. Az ügyvéd ekkor azt mondta,  adósai – egy 39 éves férfi, valamint egy 25 és egy 70 éves nő – a lakásában élnek és nem hajlandók kiköltözni, emiatt nem tudja eladni az ingatlant, ezért el kellene rabolni őket.

  Fotó: S. J., BRFK

Sokkolóval ütötték volna ki őket

„Közöltem vele, én egyszerű ember vagyok, nem értek ilyesmihez. Ekkor annyiban maradt a dolog, egy hét múlva viszont újra előhozakodott a témával. Az arca eltorzult a gyűlölettől, amikor a tervéről beszélt. Elképzelése szerint az lett volna a dolgom, hogy két beszervezett segítővel, egy kölcsönkapott furgonnal elmegyek a józsefvárosi lakásához, egy sokkolóval elkábítom a megfigyelése szerint a környéken kutyát sétáltató haragosát – a 39 éves férfit – és a harci kutyáját. Ezután betesszük a férfit a furgonba, majd felmegyünk a lakásba, és ugyanezzel a módszerrel „kiütjük” a két nőt. Hogy ne legyen feltűnő, szőnyegbe csavarva lehozzuk őket, majd elvisszük Csepelre. Hogy ott mi történik velük, azt nem részletezte, csak annyit mondott, a három holttestet a XXII. kerületi építkezésen, a nappalija alá gondolta eltemetni és bebetonozni. Kinyomtatta a józsefvárosi lakás alaprajzát, bejelölte, melyik szobában ki lakik. A munkáért háromszor 200 ezer forintot ígért, majd még egymilliót, ha sikerrel zárul az akció” – idézte fel a férfi.

A ledöbbent építőmester látszólag elvállalta a megbízást, majd próbálta húzni az időt, amíg kitalálta, hogyan tovább. Végül szeptember 19-én értesítette a rendőrséget.

Lesz még meló

„Aprólékosan meghallgattuk a mindenben együttműködő vállalkozót” – mondta nem mindennapi eset kapcsán Moóri Balázs főhadnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztály vizsgálati alosztályának vizsgálója. Kiderült, hangfelvétel készült a legközelebbi találkozójukról, amikor is az ügyvéd közölte a vállalkozóval, hogy változott a terv, a furgont a ház előtt találja majd, a kulcs a bal első kerékgumin lesz. A járműben egy mobilt hagy, azon tartják a kapcsolatot. Megszerezte a lakás kulcsait is, hogy az építési szakembernek ne az utcán, kutyasétáltatás közben kelljen elkábítania későbbi áldozatát. Ezután, csaknem biztatásként, hozzátette: ha jól végzi a munkát, lesz még meló, mert több adósa is van.

„Remegtem az idegességtől, amikor a gödröt ástam a XXII. kerületi építkezésnél. A hideg rázott a gondolattól még úgy is, hogy tudtam, a rendőrök megakadályozzák az eszement tervet” –fűzte hozzá vállalkozó, aki szeptember 22-re beszélt meg egy utolsó egyeztetést megbízójával. Délután fél egykor futottak össze az ügyvéd XII. kerületi lakása közelében.

Fotó: police.hu

Kimért és nyugodt volt a rendőrségen

Ekkor a megbízó újra módosított az elképzelésén: sztornózta a csepeli állomást, három haragosát egyenesen a XXII. kerületi építkezéshez akarta vitetni  a főhadnagy szerint. Ott a megbízó egy embere várta volna őket, aki a likvidálásra várók azonosítása után a gödörbe temeti a „csomagokat”. A vállalkozó utolsó feladata másnap a betonozás lett volna.

Kihallgatásán az idős ügyvéd kimért és nyugodt volt, nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Jelenleg háromrendbeli emberölés előkészülete bűntettel gyanúsítja a rendőrség. A bíróság szeptember 25-én úgy döntött, előzetesben a helye.

A gyanúsítottat egyébként 2010-ben kizárták az ügyvédi kamarából. Ennek okát – és az ügyben felmerülő további kérdéseket-  is vizsgálják a nyomozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik