Megszólalt a holttestek bebetonozására felbérelt vállalkozó

„Az arca eltorzult a gyűlölettől, amikor a tervéről beszélt” – mondta a gyilkosságra készülő volt ügyvédről.

Sokkoló részleteket közölt a rendőrség az adósai bebetonozására készülő férfi ügyében csütörtökön. Elárulták, hogyan, miképp és miért végeztek volna az áldozatokkal, emellett az egyenruhások mellett megszólalt a “piszkos munkával” megbízott vállalkozó is.

Egy lakás miatt kellett volna meghalniuk

Eszerint augusztus közepén fogadta fel egy 52 éves asszony a 39 éves építési vállalkozót, hogy egy csepeli trafóházat alakítson át családi házzá. A nő szeptember elején az egyik megbeszélésre magával vitte élettársát, aki ügyvédként mutatkozott be.

„Néhány nappal később a férfi ellenőrizte az építési munkálatokat, majd a munkaidő végén felajánlotta, elvisz kocsival egy darabon” – kezdte a hátborzongató történetet. Útközben a meggyanúsított ügyvéd elpanaszolta, hogy ötmillió forinttal tartoznak neki hárman, nem akarják megadni, és megkérdezte, tud-e esetleg valakit, aki behajtaná. Amikor néhány nap múlva újra találkoztak, a vállalkozó megadta az egyik ismerőse számát, aki visszaszerezte volna a pénzét. Az ügyvéd ekkor azt mondta,  adósai – egy 39 éves férfi, valamint egy 25 és egy 70 éves nő – a lakásában élnek és nem hajlandók kiköltözni, emiatt nem tudja eladni az ingatlant, ezért el kellene rabolni őket.

  Fotó: S. J., BRFK

Sokkolóval ütötték volna ki őket

„Közöltem vele, én egyszerű ember vagyok, nem értek ilyesmihez. Ekkor annyiban maradt a dolog, egy hét múlva viszont újra előhozakodott a témával. Az arca eltorzult a gyűlölettől, amikor a tervéről beszélt. Elképzelése szerint az lett volna a dolgom, hogy két beszervezett segítővel, egy kölcsönkapott furgonnal elmegyek a józsefvárosi lakásához, egy sokkolóval elkábítom a megfigyelése szerint a környéken kutyát sétáltató haragosát – a 39 éves férfit – és a harci kutyáját. Ezután betesszük a férfit a furgonba, majd felmegyünk a lakásba, és ugyanezzel a módszerrel „kiütjük” a két nőt. Hogy ne legyen feltűnő, szőnyegbe csavarva lehozzuk őket, majd elvisszük Csepelre. Hogy ott mi történik velük, azt nem részletezte, csak annyit mondott, a három holttestet a XXII. kerületi építkezésen, a nappalija alá gondolta eltemetni és bebetonozni. Kinyomtatta a józsefvárosi lakás alaprajzát, bejelölte, melyik szobában ki lakik. A munkáért háromszor 200 ezer forintot ígért, majd még egymilliót, ha sikerrel zárul az akció” – idézte fel a férfi.

A ledöbbent építőmester látszólag elvállalta a megbízást, majd próbálta húzni az időt, amíg kitalálta, hogyan tovább. Végül szeptember 19-én értesítette a rendőrséget.

Lesz még meló

„Aprólékosan meghallgattuk a mindenben együttműködő vállalkozót” – mondta nem mindennapi eset kapcsán Moóri Balázs főhadnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztály vizsgálati alosztályának vizsgálója. Kiderült, hangfelvétel készült a legközelebbi találkozójukról, amikor is az ügyvéd közölte a vállalkozóval, hogy változott a terv, a furgont a ház előtt találja majd, a kulcs a bal első kerékgumin lesz. A járműben egy mobilt hagy, azon tartják a kapcsolatot. Megszerezte a lakás kulcsait is, hogy az építési szakembernek ne az utcán, kutyasétáltatás közben kelljen elkábítania későbbi áldozatát. Ezután, csaknem biztatásként, hozzátette: ha jól végzi a munkát, lesz még meló, mert több adósa is van.

„Remegtem az idegességtől, amikor a gödröt ástam a XXII. kerületi építkezésnél. A hideg rázott a gondolattól még úgy is, hogy tudtam, a rendőrök megakadályozzák az eszement tervet” –fűzte hozzá vállalkozó, aki szeptember 22-re beszélt meg egy utolsó egyeztetést megbízójával. Délután fél egykor futottak össze az ügyvéd XII. kerületi lakása közelében.

emberölés előkészülete (emberölés előkészülete) Fotó: police.hu

Kimért és nyugodt volt a rendőrségen

Ekkor a megbízó újra módosított az elképzelésén: sztornózta a csepeli állomást, három haragosát egyenesen a XXII. kerületi építkezéshez akarta vitetni  a főhadnagy szerint. Ott a megbízó egy embere várta volna őket, aki a likvidálásra várók azonosítása után a gödörbe temeti a „csomagokat”. A vállalkozó utolsó feladata másnap a betonozás lett volna.

Kihallgatásán az idős ügyvéd kimért és nyugodt volt, nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Jelenleg háromrendbeli emberölés előkészülete bűntettel gyanúsítja a rendőrség. A bíróság szeptember 25-én úgy döntött, előzetesben a helye.

A gyanúsítottat egyébként 2010-ben kizárták az ügyvédi kamarából. Ennek okát – és az ügyben felmerülő további kérdéseket-  is vizsgálják a nyomozók.

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.