Közélet

Százakat csaptak be vagyonvédelmi vállalkozók Budapesten

A rendőrök lezárták az ügyet, a papírok már az ügyészségen vannak.

Csalás vétsége és közokirat-hamisítás bűntette – emiatt nyomozott a rendőrség  egy 39 éves gombai és egy 61 éves kápolnásnyéki, valamint egy 53 éves budapesti nő ellen.  A trió tagjai összesen 423 embert vertek át. A  Budapesti Rendőr-főkapitányság keddi tájékoztatása szerint már mindhárman az ügyészség markában vannak, a rendőrség ugyanis befejezte az eljárást. 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2011 óta együttműködve, egymás után három vagyonvédelmi céget hoztak létre és elvállalták egy üzletlánc vagyonőri és biztonsági feladatainak ellátását. Amikor valamelyik cégük ellen felszámolási eljárást indítottak, egy másik vette át a feladatokat.

Minden alkalommal, amikor új cég vette át az irányítást, levontak a munkavállalók béréből 10 ezer forintot azzal az indokkal, hogy a munkavállalói feladatok ellátásához szükséges az egészségügyi kiskönyv megléte, azonban a dolgozók nem vettek részt orvosi vizsgálaton. Továbbá estenként előfordult, hogy a munkavállalók csak részben vagy egyáltalán nem kapták meg munkabérüket.

A nyomozás alatt a rendőrök megállapították, hogy az okiratot kiállító egészségügyi cég nincs bejegyezve az Országos Egészségügyi Kamaránál, a rajta szereplő orvos nem szerepel az orvosi kamara nyilvántartásában, valamint az orvosi bélyegző más nevére lett kiállítva.

Az ügyben keletkezett iratok (Fotó: police.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik