Közélet

Elítélték a hajléktalant halálra verő fiatalokat

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 09. 30. 13:30

Az áldozat 74 sérülést - többek között bordatöréseket, lapockacsonttörést és tüdősérüléseket - szenvedett el.

Jogerősen hat, illetve tizenegy év szabadságvesztéssel sújtotta kedden a Fővárosi Ítélőtábla azokat a fiatalokat, akik 2012 nyarán agyonvertek egy hajléktalant Pilisszentiván határában. A táblabíróság társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberülés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat – írja az MTI.  Az ügyben kirendelés folytán eljáró Szegedi Ítélőtábla bíráinak döntése alapján a két, elkövetéskor 17 esztendős vádlottnak hatéves büntetését fiatalkorúak börtönében, két társuknak tizenegy éves szabadságvesztését börtönben kell letölteniük.

A négy 180 centiméternél magasabb, 90 kilónál nehezebb fiatal elsősorban hétvégenként együtt italozott a falu szélén. A tragédia napján – 2012. augusztus 24-én – is alkoholt fogyasztottak, majd hajnali fél kettő körül hazaindultak, de egyikük javaslatára egy omladozó trafóház felé kerültek, ahol tudták, hogy egy hajléktalan húzza meg magát.

A 61 éves, gyenge fizikumú férfit már ismerték, korábban többször odaadták neki megmaradt ételüket, italukat, de az eset előtt 2-3 héttel összeszólalkoztak vele. A trafóházba a két idősebb vádlott ment be, és kérdőre vonták a hajléktalant, akit bántalmazni is kezdtek. Az idős férfi kimenekült az épületből, de a vádlottak utána mentek az erdőbe, ahol már mind a négyen rátámadtak. Az áldozat megpróbált védekezni, de az őt több oldalról érő ütések és rúgások miatt nem tudott a földről felkelni.

A végül magára hagyott hajléktalan 74 sérülést – többek között bordatöréseket, lapockacsonttörést és tüdősérüléseket – szenvedett el. Körülbelül 15-20 percen át bántalmazták támadói. Halála a kiterjedt bevérzések, a jobb oldali légmell és a jobb tüdő zúzódásai következtében, traumás sokk miatt állt be.

A táblabíróság döntésével súlyosította az két felnőtt vádlottra első fokon kiszabott nyolcéves büntetést. Harangozó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor kifejtette, a két idősebb vádlott volt a bűncselekmény kezdeményezője, ők kezdték el azbidős ember bántalmazását, vették üldözőbe menekülni próbáló áldozatukat, majd ők mérték rá először az újabb ütéseket is.

bkzg bhi

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.