Közélet

Megindult a föld Pilisvörösváron

A közúti és a vasúti forgalmat is leállították, mert földomlás történt az épülő csomópontnál.

Beszakadt a föld a 10-es úttól 2-3 méterre Pilisvörösváron a Budapest-Esztergom szakaszon épülő vasúti csomópontnál, ezért a közúti és a vasúti forgalmat is le kellett állítani szombat kora hajnalban. Mintegy 10 méter hosszúságban az épülő csomópont zsaluzata, és a támfal omlik, már több köbméter föld szakadt le.

A fővárosi tűzoltók a Pest megyei műveleti szolgálat vezetésével folytatják a védekezést. A helyszínre érkeztek a kivitelező cég illetékesei is, tőlük várják a statikai adatokat, hogy pontosan felmérjék a helyzetet – tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

A Mávinform kora délután közölte, hogy helyreállt a vasúti közlekedés az érintett területen. A földomlás melletti szakaszon 5 kilométeres, csökkentett sebességgel közlekedhetnek a szerelvények, azonban ez nem okoz késéseket.

A hatóságok azt közölték, hogy a 10-es főút érintett szakasza várhatóan három napig le lesz zárva, és a Volán-buszok is kerülő úton közlekednek majd. 

Szombat délután a katasztrófavédelem és a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közölte, hogy hétfő reggelre létrehoznak egy ideiglenes utat a 10-es főút pilisvörösvári szakasza mentén, ott, ahol megdőlt a támfal, illetve leomlott a föld szombat hajnalban.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján olvasható közlemény szerint a pilisvörösvári Fő úton, a 10-es főút 20. kilométerszelvényénél a támfaldőlés miatt továbbra is érvényben van a teljes lezárás, kerülni Solymár felé, illetve Pilisvörösvár településen belül lehet.

A megyei katasztrófavédelem szóvivője délután azt mondta az MTI-nek, hogy a MÁV, a közútkezelő és a gázművek szakemberei is a helyszínre mentek, hogy a megkezdett statikai vizsgálat eredménye, illetve közös egyeztetés alapján megoldást találjanak a problémára.

A katasztrófavédelem azonnali intézkedése nyomán a földomlás által érintett 500 méteres szakaszon a 10-es főúttal párhuzamosan egy ideiglenes út kiépítését kezdték meg, miközben a sérült támfalat igyekeznek mielőbb helyreállítani, s gondoskodnak a csapadékvíz elvezetéséről is – közölte Csámpai Attila.

Tájékoztatása szerint mivel a környéken lakóházak is találhatók, a forgalomterelés mindaddig érvényben marad, amíg az ideiglenes út el nem készül.

Loppert Dániel, a beruházó NIF szóvivője szombat délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a konzorciumvezető-kivitelező A-Híd Kft. szakemberei a vasúti aluljárónál hozzáláttak egy a 10-es főút problémás szakaszát kiváltó, aszfalt burkolású ideiglenes út építéséhez. A munkával a legkésőbb hétfő reggelre el kell készülniük – hangsúlyozta.
Az ideiglenes utat csak a 3,5 tonnánál könnyebb járművek használhatják majd óránkénti 10 kilométeres sebességkorlátozás mellett – mondta a szóvivő.

Az MTI úgy tudja, hogy a munka éjjel-nappal folyik majd. Az ideiglenes megoldás és a 10-es főút általános zsúfoltsága miatt hétfőtől ezen a szakaszon a szokásosnál is nagyobb torlódásokra lehet majd számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik