Közélet

Tizenöt év a hummeres rendőrgyilkosnak

Hivatalos személy elleni emberölés miatt kell ülnie az osztrák sofőrnek.

A Szegedi Törvényszék első fokon tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte Thomas Robert Bindbergert. A korábban 15 alkalommal büntetett, autószerelő végzettségű férfi két éve Apátfalván terepjárójával szándékosan halálra gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

A férfit hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett erőszak és közúti veszélyeztetés miatt mondták ki bűnösnek – írja az MTI.

A férfi Hummer terepjárójával három másik járművel konvojban Románia felől Makó irányába tartott. Megpróbált leszorítani az útról egy traffipaxos rendőrautót, melynek vezetője motoros rendőrjárőröktől kért segítséget. A vádlott az egyik motorost is megpróbálta leszorítani, neki is ment terepjárójával, mire a rendőrjárőr lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. Társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén motorjával keresztbeállt a terepjáró előtt. A vádlott erre előbb megállt, majd hirtelen gázt adott és elgázolta Kenéz Imrét, aki kórházba szállítás közben meghalt.

Az áldozat járőrtársára Thomas Robert Bindberger késsel támadt és igyekezett megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. Bindbergert csaknem negyed óra alatt egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőrnek többször használnia kellett fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült.

A bíró hangsúlyozta, hogy mindenki köteles magát alávetni a rendőri intézkedésnek, a vádlott azonban végig ellenállt. Bindberger arra hivatkozott, hogy elvakult az egyik rendőr által használt gázspraytől, pánikba esett és ezért indult el padlógázzal. Azonban egyetlen tanú sem tapasztalt a vádlotton gázsprayhasználatra utaló tüneteket és kizártnak tartották azt is, hogy nem vette észre az elgázolt rendőrt, így a védekezést nem fogadták el. 

A törvényszék a férfit tíz évre eltiltotta a vezetéstől és ugyanennyi időre kitiltotta Magyarország területéről.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

   
Olvasói sztorik