Közélet

Borospincéből a kórházba

Nem véletlenül javasolják a klasszikus gyertyás módszert. Mustgázmérgezéssel vittek el egy embert Fejér megyében.

Vasárnap délután lett rosszul a pincében egy ember a Fejér megyei Soponyán. A helyszínre hívták a tűzoltókat, de még kiérkezésük előtt kihozták a szerencsétlenül járt személyt, akit a mentők kórházba szállítottak. A tűzoltók lezárták a pincét – tudósít a Havariapress.

A katasztrófavédelem is felhívta a figyelmet a mustgáz veszélyeire. A must erjedése során felszabaduló színtelen, szagtalan széndioxid a föld közelében terül el a levegőt kiszorítva. A belégzése a központi idegrendszerre hat, szédülés és hányinger mellett mentális zavar is fellép, ami azért különösen veszélyes, mert a szellemi funkciók zavara is akadályozhat a menekülésben.

A balesetek megelőzése érdekében megfelelő szellőztetést és a klasszikus gyertyás módszert ajánlják – legfeljebb derékmagasságban botra erősített égő gyertyát tartsunk magunk előtt, ha ez elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget. A balesetet szenvedő embert csak légzőkészülékkel lehet biztonságosan kimenteni, ha valaki enélkül siet segítségére, maga is a mustgáz áldozatává válhat, ehelyett a tűzoltókat kell hívni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik