Közélet

Megúszhatja a szombathelyi kórházi gyújtogató

A férfi fel akarta gyújtani a pszichiátriai osztályt és célba vett egy rendőrt a pisztolyával.

Fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett közveszélyokozás kísérlete – ezzel vádolták azt a férfit, aki lángra akarta lobbantani a szombathelyi kórházat, illetve fegyvert szegezett az őt megfékezni próbáló egyik rendőrre is. Az ügyészség kóros elmeállapota miatt kérte a támadó felmentést, ugyanakkor indítványozta kényszergyógykezelésének elrendelését is.          

A Vas Megyei Főügyészség közlése szerint a férfi tavaly júniusban, az említett kórház pszichiátriai osztályának bejárata előtt locsolt szét benzint. A gyúlékony anyagból az épületbe is megpróbált bevinni, ám ezt megakadályozta egy ott lévő ember. A vádlottnak a bejárat előtt szétlocsolt benzint sikerült meggyújtania. A tűz az épületre nem terjedt át, ám az ügyészség szerint fennállt a reális veszélye annak, hogy komolyabb baj történik.

Rendőrök érkeztek a helyszínre, a férfi ekkor előrántott egy gáz-riasztó pisztolyt, amit nem volt hajlandó letenni. Az egyik egyenruhás ekkor egy célzott lövést adott le, amely eltalálta a bal vállát. A gyújtogató még ezután sem tette le a fegyverét, továbbra is az intézkedő egyenruhásra szegezte azt, aki így ismét lőtt. Ekkor a fenyegetőző is elsütötte pisztolyát.

A rendőr ezúttal a vádlott jobb combját találta el. A férfi még ekkor is célra tartotta pisztolyát, emiatt a járőr további két alkalommal adott le felé lövést. Ezután sikerült a földre vinniük. A gyújtogató ezután lőtt még egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik