Közélet

Kiszabadult a fiú, aki pólórablás miatt ült 13 hónapot

A büntetlen előéletű fiatal a javítóintézetben érettségizett le.

Kiengedte kedden a bíróság a pólórablással gyanúsított fiút az előzetes letartóztatásból, több mint 13 hónap után így szabadlábon védekezhet. Hogy az eddigi fogvatartása jogszerű volt-e, arról majd Strasbourg dönt, ahogy arról is, jogszerűen tiltotta-e meg a bíróság azt, hogy a fiatal fiú nyilatkozzon a sajtónak – közölte szerdán a Magyar Helsinki Bizottság hozzátéve, szerencsére – míg rács mögött volt – letette az érettségit, ami az ő kitartása mellett az őt fogvatartó Szőlő utcai javítóintézet szakmai munkáját is dicséri.

Az esetről korábban az RTL Híradója is beszámolt. Eszerint az akkor 17 éves tinédzser – egy barátjával együtt – akarata ellenére rábírt egy 12 éves fiút arra, hogy cserélje el a pólóját unokaöccsével, mert megtetszett neki. A csere megtörtént, és bár két nap múlva visszaadták a holmit, a szülők feljelentéséből büntetőeljárás lett.

A Helsinki Bizottság ügyvédje, Dr. Tóth Balázs akkor úgy nyilatkozott, hogy az eset példátlan, pontosabban, hogy egy fiatalkorú, büntetlen előéletű fiatal, aki cselekményével kárt illetve sérülést nem okozott, ennyi időre rács mögé kerüljön. Elmondása szerint ilyennel még nem találkoztak, az ügyet a jogász praxisuk egyik legdurvább esetének nevezte.

A csoportos rablással meggyanúsított fiatalember vallomást tett, rendelkezik idézhető lakcímmel, rendezett körülmények között él, fiatalkorú és büntetlen előéletű. Tavaly novemberi szembesítésénél a sértett maga is azt mondta: az incidens során az érintett kamasz nem bántott, fenyegetett meg senkit. A szökés veszélyét vagy a tanúk esetleges megfenyegetését semmi nem támasztotta alá a Magyar Helsinki Bizottság szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik