Közélet

Kétszáz denevér szállta meg egy nő házát

Megszabadulni tőlük pedig komoly nehézségekbe ütközik, mert a védett állatokat sem lehet megölni, sem kilakoltatni.

„Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy valami elrepült felettem, és amikor odanéztem, láttam, hogy egy denevér. De nem csak egy volt, hanem rengeteg. És a házamból jöttek elő” – mondta el a DR című dán lapnak Helle Tryggedson. Az Aarhus városában élő nő házában, egészen pontosan a padláson tényleg rengeteg denevér talált otthonra. A DR cikke szerint nagyjából kétszáz példány költözött be, és a helyi jogszabályok miatt szinte lehetetlen kiebrudalásuk.

Amikor a nő a denevérek miatt felkereste a dán természetvédelmi ügynökséget, és a környezetvédelmi minisztérium alá tartozó szervezetnél azt a tanácsot kapta, hogy hagyja békén az állatokat. A denevérek ugyanis védettek, és nem szabad sem megölni, sem pedig erőszakkal kilakoltatni őket – mondta el Lars Bruun Hansen, az ügynökség tanácsadója a DR-nek .

Azonban a nő szerencséjére Hansen tudott egy olyan jogszerű megoldást, amellyel lassan ugyan, de el lehet érni a denevérek elköltözést. A férfi átlátszó szemeteszsákot helyezett el azon a lyukon, amin át a denevérek ki-be tudtak repülni. A műanyag zsáktól a denevérek továbbra is képesek lesznek kirepülni, de vissza már nem juthatnak.

Várhatóan tíz nap alatt mind a kétszáz denevér el fog tünni a padlásról. „Már csak abban reménykedem, hogy nincsen más rés, ahol vissza tudnak jönni” – mondta el Tryggedson, aki hozzátette: már nagyon elege van a mindent ellepő denevérguanóból. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik