Közélet

Kikutatták, melyik a legjobb pizzasajt

Ughy Márton

2014. 09. 11. 05:30

Nem ízlés kérdése, tudományosan bizonyított.

Korábban a témában:

“Különböző sajtok pizzasütési tulajdonságainak mennyiségi meghatározása, és azok korrelációja a sajt funkcionalitásával” – nagyjából így fordítható le azon tanulmánynak a címe, amely hiánypótló módon járt utána annak, hogy melyik a legjobb sajt, amit csak pizzára lehet tenni.

Ahogy az a címből is kiderül, nem egyéni ízlésről, hanem mennyiségi meghatározásról van szó: a pizzakutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mely sajt sül legjobban (vagyis a legegyenletesebb színnel és összetétellel) egy tésztakorongon.

A tudományos igényesség érdekében számos olyan sajtot is bevontak a kutatásba, amelyről tapasztalatból tudjuk, hogy alkalmatlan a feladatra – például a cheddar és az edámi folyós, de nehezen képez ropogós páncélt.

A “pizzalógusok” szerint végül azért nyert a mozzarella, mert (viszonylag) alacsony zsírtartalma és rugalmas szerkezete lehetővé teszi, hogy a konkurenciánál szebben és egyenletesebben puffadjon fel és süljön meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.